Τι είναι η θανατηφόρος αλλαντίαση – Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε


Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου μιας 32χρονης γυναίκας σε εστιατόριο της γαλλικής πόλης Μπορντό, η οποία έχασε τη ζωή αφού κατανάλωσε σαρδέλες που ήταν μολυσμένες με βακτηρίδια που προκαλούν αλλαντίαση. Εκτός από την άτυχη γυναίκα με αλλαντίαση διαγνώστηκαν 9 ακόμη άτομα, τα οποία νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή στο νοσοκομείο, με 7 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην Εντατική με σοβαρά συμπτώματα.

Να σημειωθεί ότι μερικούς μήνες πριν, μια 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο Κορινθίας επίσης κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης, την οποία φέρονται να προκάλεσαν τα φασολάκια που είχε καταναλώσει.

Τι

είναι η αλλαντίαση

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Όσον αφορά στην τροφιμογενή αλλαντίαση, η οποία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο της 32χρονης και της 46χρονης γυναίκας, προκαλείται όταν τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες σε τρόφιμα που καταναλώνονται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που θα εξασφάλιζε την καταστροφή του. Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.ά).

Αλλαντίαση – Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται η αδυναμία, η θολή όραση, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία στην ομιλία. Aκολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Περίοδοι επώασης και μεταδοτικότητας

Οι ενδείξεις ξεκινούν είτε πολύ νωρίς μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στην βρεφική είναι άγνωστος καθώς δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Μολονότι η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται επί εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα