Τι είναι ο μόσχος που κάνει τα αρώματα να… μοσχομυρίζουν;

Προτιμάς ένα άρωμα που να διαρκεί, να γοητεύει και να σε κάνει να μοσχομυρίζεις; Αν θέλεις να κυριολεκτήσεις, το πιο κατάλληλο είναι ο πανάκριβος και σπάνιος μόσχος (musk). Αν φυσικά δεν σε πειράζει το γεγονός ότι προέρχεται από τους υπογάστριους αδένες ενός είδους ζαρκαδιού.

Όλα τα θηλυκά τρελαίνονται για αρώματα

Συστατικό πολλών φημισμένων αρωμάτων, ο μόσχος συχνά προστίθεται σε σαπούνια, αφρόλουτρα, καλλυντικά και αρωματικές κρέμες σώματος...
Όταν είναι γνήσιος (γιατί υπάρχει και συνθετικός), έλκει θαυμάσια τα θηλυκά ζαρκάδια μοσχοδορκάδες (Moschus moschiferus), αφού πρόκειται
για τις φερομόνες με τις οποίες το αρσενικό ζώο σηματοδοτεί την επικράτειά του. Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ως μυρωδικό για το σώμα αποτελώντας ένα πανάκριβο ζωικό προϊόν που θεωρείται ότι ξετρελαίνει τις γυναίκες, όπως ακριβώς και τα ζαρκάδια!

Θυσία στον βωμό της αρωματοποιίας

Οι μοσχοδορκάδες ζουν στην κεντρική Ασία, δηλαδή στην Κίνα, το Θιβέτ, το Νεπάλ,την περιοχή του Κασμίρ, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σιβηρία και τη Μογγολία. Φυσικά για να αποσπαστεί ο αδένας του ζώου που περιέχει την κολλώδη, καφέ και λιπαρή μυρωδάτη ουσία, το ζώο θανατώνεται.

Οι τριχωτοί σάκοι που περιέχουν τον μόσχο αποξηραίνονται και το περιεχόμενό τους αραιώνεται με οινόπνευμα παίρνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά (είναι θέμα γούστου…) – θεωρείται ως απροσδιόριστα ζωώδης, αρρενωπή, αισθησιακή, γαιώδης και ξυλώδης. Πριν αραιωθεί, μυρίζει πολύ έντονα, σαν αμμωνία. Ωστόσο οι παλιοί κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα Ιμαλάια θεωρούσαν ότι ο μόσχος είχε ιαματικές ιδιότητες και παρασκεύαζαν με αυτόν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες αλλά και διεγερτικά, σύμφωνα με τις συνταγές των προγόνων τους.

Εναλλακτική… μοσχομυρωδιά από άλλα ζώα

Σε όσους αρέσει η απόλυτα γνήσια μυρωδιά μόσχου, αλλά λυπούνται τα καημένα τα ζαρκάδια, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές του αρώματος, δηλαδή από αδένες άλλων ζώων όπως: Ο μοσχοπόντικας (είδος αρουραίου), η μοσχοπάπια της Νότιας Αυστραλίας, η μοσχοχελώνα, το έντομο μοσχοσκαθάρι, η ζήβεθος της Αφρικής (είδος ελαφιού), ο αρκτικός μοσχόβους (είδος βοδιού) και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου που παράγουν… ποιοτικές φερομόνες δίπλα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό τους. Αδένες που εκκρίνουν μόσχο έχουν βρεθεί επίσης και σε φίδια.

Κάποιες φορές, για να ενισχυθεί η μυρωδιά του μόσχου, χρησιμοποιούνται επιπλέον φυτικά υποκατάστατα που παράγονται από διάφορα φυτά, όπως η Αγγελική (Angelica archangelica).

Γιατί «μοσχομυρίζουν» τα ρούχα;

Η πιο συνηθισμένη έκφραση που χρησιμοποιούμε για τη μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων και ασπρόρουχων είναι ότι μοσχομυρίζουν. Πολύ φυσικό, αφού η μυρωδιά των χημικών απορρυπαντικών συχνά καλύπτεται από χημικές ενώσεις που δίνουν μυρωδιά μόσχου, κάποιες από τις οποίες έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνες.
Keywords
Αναζητήσεις
μοσχος ζωικος ti einai
Τυχαία Θέματα