Τις θέσεις Τσίπρα υιοθέτησε ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό: Τι είπε στη συνάντηση με Μακρόν

Tις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, το οποίες στο παρελθόν η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε κατακεραυνώσει, κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ξεχνώντας τις εθνικολαϊκιστικές κορώνες για κλείσιμο συνόρων,
ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το προσφυγικό ως πανευρωπαϊκό ζήτημα και δήλωσε υπέρμαχος μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης που δεν εναποθέτει απλώς το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη.Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται μετά τη «διαπίστωση» του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για το προσφυγικό, Γιώργου Κουμουτσάκου πως το προσφυγικό και η αύξηση των ροών προς τη χώρα μας έχουν τη ρίζα τους σε γεωπολιτικούς λόγους.... «Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινές λύσεις. Η αντιμετώπισή της ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της κάθε χώρας ξεχωριστά», υπογράμμισε, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξε το προσφυγικό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, την ώρα που η ΝΔ υποστήριζε πως ήταν η πολιτική της που δημιούργουσε το πρόβλημα και τους «προσκαλούσε» να έρθουν.
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, απήυθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως «η Γαλλία είναι μια ισχυρή χώρα και σταθερός φίλος της Ελλάδας». Σημείωσε δε πως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως μας στάθηκε η Γαλλία στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πως οι σχέσεις των δύο λαών ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας. Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία μας», είπε και πρόσθεσε πως συμφωνεί με τον Γάλλο Πρόεδρο για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ για τον κοινό προϋπολογισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της και θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», είπε μεταξύ άλλων. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».
Μηνύματα σε Τουρκία από Μακρόν και «άνοιγμα» για πώληση φρεγατών Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε από την πλευρά του στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε. Επιπλέον, πραγματοποίησε «άνοιγμα» για εξοπλιστικά λέγοντας πως «η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία». Πρόκειται για μια αναφορά που σχετίζεται με την πρόθεση της Γαλλίας να πουλήσει στην Ελλάδα φρεγάτες τύπου «Belhara», θέμα που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται και στην ατζέντα της συνάντησης από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα