Το χρέος και η …επερχόμενη πολιτική αντιπαράθεση (2)

Του Πέτρου Τρουπιώτη

Τις επόμενες εβδομάδες, έστω και αν είναι κατακαλόκαιρο, θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα του χρέους. Για το αν θα πρέπει να γίνει νέο « κούρεμα», για τα αν και ποιες θα πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις του αλλά και για το αν και πως θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Και η κόντρα, η πολιτική κόντρα για το θέμα, να δείτε ότι θα είναι πολύ μεγάλη και πολύ σκληρή.
Και αυτό για δυο πολύ απλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι ο Σύριζα , αναζητεί συνεχώς «αφορμές» για να «κηρύττει επανάσταση». Μόνον με αυτή την μέθοδο μπορεί να συγκρατεί τα
εσωτερικά του μέτωπα συσπειρωμένα. Μόνον με μια τέτοια λογική .....
μπορεί να συγκρατήσει ψηφοφόρους .
Μόνον με την λογική «τώρα πέφτει η κυβέρνηση» μπορεί να ελπίζει σε συσπείρωση των ψηφοφόρων του Ιουνίου του 2012 και σε πιθανή προσέγγιση σε αυτόν , πολιτών (ή και πολίτικών) που κατευθύνονται σε οποίον εμφανίζει πιθανότητες νίκης.
Αρά, το θέμα του χρέους είναι ότι πρέπει για την πολιτική του τακτική.
Μπορεί να ζητά «νέο τεράστιο κούρεμα» και βέβαια να κατηγορεί την κυβέρνηση πως « δεν τολμά να απαιτήσει κάτι τέτοιο» ή ότι « διαπραγματεύεται επιμήκυνση που θα σημάνει οικονομικά δεσμά για την χωρά για τα επόμενα 50-70 χρόνια».
Θα είναι « η νέα αφορμή για επανάσταση» , μια και η τελευταία , η με αφορμή την ΔΕΗ, απέτυχε πριν καλά-καλά ξεκινήσει…

Ο δεύτερος λόγος , είναι γιατί μια τέτοια συζήτηση θέλει και η κυβέρνηση να ξεκινήσει.
Και θέλει να ξεκινήσει με δύο επιδιώξεις
Η πρώτη είναι ότι θέλει να δείξει ότι διαπραγματεύεται και μάλιστα σκληρά τους ορούς της επιμήκυνσης του δανείου και να δείξει στον μέσο Έλληνα πολίτη ότι «δεν κάνει ότι λένε οι ξένοι» και κυρίως ότι όλη αυτή η ρύθμιση θα βοηθήσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας και στοά να υπάρξουν χρήματα για επενδύσεις.(Και σε αυτό θα έχει δίκιο αν πτυχή μεγάλη παράταση χρονική με καλούς όρους).
Η δεύτερη είναι ότι θέλει να οξύνει την αντιπαράθεση στο ζήτημα και για να δείξει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχει μεγάλο εσωτερικό ζήτημα και πρέπει να βοηθηθεί στην ρύθμιση , αλλά παράλληλα και για να φτιάχνει το κλιμα , αν νομίσει ότι πρέπει να πάει σε εκλογές ή αν αναγκαστεί να πάει λόγω μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί το ποιος μπορεί να αντιμετωπίζει καλυτέρα την διαπραγμάτευση για το χρέος , υποστηρίζουν κάποιοι στο Μ Μαξίμου , ότι μπορεί να είναι ισχυρό προεκλογικό όπλο. (Κακώς κατά την προσωπική μου γνώμη Το θεωρώ μικρής εμβελείας και επιρροής στον μέσο πολίτη , από μονο του ).
Πάντως το θέμα χρέος και αντιμετώπιση του , που αν και οι περισσότεροι έλληνες δεν έχουν αντιλήφθη τι ακριβώς είναι, που εδράζεται και τι σημαίνει , είναι σαφές ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.
Και μάλιστα ορισμένα από τα επιχειρηματα των αντιπαρατιθέμενων να ξέρετε ότι θα είναι εκτός πραγματικότητας.
Αλλά γι αυτά θα τα πούμε αύριο
Keywords
Τυχαία Θέματα