Το Καστελόριζο έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα...

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών καταλογίζοντάς της συνεχείς, αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις ενώ η χώρα μας δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία, πέραν...

όσων βεβαίως το διεθνές δίκαιο προβλέπει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση («Πρώτο Θέμα») ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, «θα πρόκειται για προφανή ποιοτική κλιμάκωση και αυτό το γνωρίζει», και ότι η Ελλάδα
παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά δεν θα είναι μόνη».

Στη συνέντευξή του τόνισε πως «το Καστελόριζο, ως νησί το οποίο κατοικείται, έχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα τόσο σε υφαλοκρηπίδα, όσο και σε ΑΟΖ, ασχέτως του μεγέθους του. Το ότι το νησί έχει μικρή έκταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαιώματα. Το κριτήριο έγκειται στο κατά πόσο ένα νησί μπορεί να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση και στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει επίσης τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και συνεπώς έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

»Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να ερμηνεύεται ούτε να εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Έχει συγκεκριμένους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει την, ούτως ή άλλως, αίολη και παράνομη άποψή της και μάλιστα με τον προκλητικό τρόπο που έχει επιλέξει, απλώς την εκθέτει διεθνώς».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα «να μάθει τα όριά της» ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η επιθετική ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας αλλά και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας δεν είναι δυστυχώς καινοφανής. Δεν είμαι, όμως, εγώ αυτός που θα σχολιάσει τις λεκτικές επιλογές των γειτόνων, ούτε τους λόγους που τους ωθούν σε αυτές.

»Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα όντως γνωρίζει τα όριά της, τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά που ορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο και τις συνταγματικές επιταγές. Πραγματικά πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μία στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας».

Αναφερόμενος στο επόμενο βήμα μετά τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία ο κ. Δένδιας είπε ότι στόχος είναι «να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία, δηλαδή μία συμφωνία στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο δεν είναι εύκολη. Όπως βεβαίως δεν ήταν εύκολη και με την Ιταλία»
Keywords
Τυχαία Θέματα