Το κόλπο που τον έκανε δισεκατομμυριούχο: Ο Έλληνας που πλούτισε αγοράζοντας νεκρές επιχειρήσεις

Aς υποθέσουμε ότι σε καταδιώκουν. Ότι βρίσκεσαι σε μια έρημη έκταση, αρκετά απότομη και με πολλούς γκρεμούς. Βγαίνοντας από ένα ξέφωτο, στέκεσαι μπροστά στο γκρεμό και η μοναδική σου λύση φαίνεται να είναι η πτώση. Ειδάλλως οι κυνηγοί σου θα σε βρουν και σε σκοτώσουν. Λίγο πριν πέσεις και λίγο πριν σε πυροβολήσουν, εμφανίζεται ο Ντιν Μητρόπουλος και σε σώζει...

Αφοπλίζει τους διώκτες σου, σε παίρνει μακριά και μετά από λίγα χρόνια είσαι εσύ αυτός που διώκει. Αυτό
το παράδειγμα, που καθώς φτάνω στο τέλος του δε μου φαίνεται και πολύ σόι, θα μπορούσε να ισχύει αν σε έλεγαν Twinkie.

Το Twinkie είναι ένα από τα κλασικά αμερικάνικα γλυκά σνακ. Για πολλά χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των παιδιών. Μέχρι που στο τέλος της περασμένης δεκαετίας πήρε την κατιούσα. Το 2013 η Hostess Brand, η εταιρεία που είχε στην κατοχή της μεταξύ άλλων και το εν λόγω brand έφτασε σε σημείο αφανισμού.

Ο Ντιν Μητρόπουλος, ένας σεσημασμένος θηρευτής ευκαιριών, επένδυσε ως προϊστάμενος ενός μεγάλου fund περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση και στις αρχές του 2017 κατάφερε να έχει κέρδος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά δεν πήγε στην τσέπη του, αλλά μοιράστηκε στο fund και στην επιχείρηση. Όμως η ουσία δεν αλλάζει.

«Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έχασε λεφτά» λέει με περηφάνια σε συνέντευξη του στο Forbes ένας από τους 20 πλουσιότερους Έλληνες της διασποράς κι ένας από τους 400 πλουσιότερους σε αμερικανικό έδαφος!

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η ιστορία με την εξαγορά ξεπεσμένων brands και την απογείωση τους μέσα σε μόλις 3-4 χρόνια με την επένδυση να επιστρέφει 4 και 5 φορές περισσότερο;

Ο 72χρονος Ντιν Μητρόπουλος ξεκίνησε από την Ελλάδα με την οικογένεια του. Ήταν 10 χρονών όταν έφυγαν για την Αμερική. Ήταν το 1957. Η εποχή του μεγάλου φευγιού για πολλούς Έλληνες. Το δεύτερο κύμα μετά την δεκαετία του ’20. Αυτή η μετάβαση δεν του πολυάρεσε, αλλά σχετικά γρήγορα κατάλαβε ότι τίποτα δεν ήταν μικρό στην Αμερική. Ούτε καν στη Μασαχουσέτη που τότε δεν στις φημισμένες πολιτείες.

Ο μοναδικός λόγος που το όνομα της ξεπερνούσε τα σύνορα ήταν το πανεπιστήμιο της, το Babson College, ένα από τα 3-4 κορυφαία στον κόσμο στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτό ήθελε να σπουδάσει κι ο Ντιν. Η πορεία της ζωής του απέδειξε ότι όντως είναι το κορυφαίο κι όντως το σπούδασε πολύ καλά.

Το εντυπωσιακό για τον Ντιν Μητρόπουλο είναι ότι τα πιο εντυπωσιακά του deal τα έχει καταγράψει σε αυτή τη δεκαετία με αποτέλεσμα να διαθέτει προσωπική περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων και τη βίλα του Χιου Χέφνερ που αγόρασε ο γιος του Ντάρεν το 2016.

Ο Ντιν Μητρόπουλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει τόσο ενδιαφέρον και τόσο κέρδος να έχεις απλά την δικιά σου επιχείρηση. Είναι πολύ καλύτερο να παράγεις όραμα και ευκαιρίες για άλλους επενδυτές και να δημιουργείς μια ροή χρήματος στην αγορά των μεγάλων κεφαλαίων. Γι΄αυτό από το 1996 λειτουργεί σαν «μεταποιητής» μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναζητά αυτές που παρουσιάζουν τεράστια καθίζηση στα έσοδα τους ή αυτές που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δεν τον ενδιαφέρει το μέγεθος του ποσού που θα χρειαστεί για να τις σώσει. Ξέρει ότι θα το πάρει πίσω τουλάχιστον επί δύο. Το μεγαλύτερο γνωστό ποσό που έχει επενδύσει με το fund είναι τα 410 εκατομμύρια δολάρια.

pronews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα