Το κόμμα του Ερντογάν σε αποσύνθεση...


Oι προετοιμασίες για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία και η συζήτηση για την αγορά των ρωσικών S400 παραμένουν στην...

ημερήσια διάταξη, όμως το κύριο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας στην Τουρκία είναι η αποσύνθεση του κόμματος του Προέδρου Ερντογάν.

Δυο ομάδες, που προέρχονται από το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, το ΑΚΡ, που κυβερνά από το 2002, κάνουν κινήσεις για να ιδρύσουν πιθανότατα δυο αυτόνομα νέα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται, από τη μια,
για το κόμμα του Αλί Μπαμπατσάν, πρώην υπουργού Οικονομικών, προσωπικότητας πολύ γνωστής στους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς κύκλους.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και πολλοί ακόμη πρώην υπουργοί του Ερντογάν, θα συμμετέχουν σε αυτό τον νέο φιλελεύθερο δεξιό πολιτικό σχηματισμό. «Η υπεροχή του Δικαίου, η ελευθερία του επιχειρείν, η ελεύθερία της έκφρασης, του Τύπου και της πίστης θα είναι οι πυλώνες του προγράμματός μας», δήλωσε άνθρωπος στον στενό κύκλο του Μπαμπατσάν.

Ο τελευταίος, δε, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ερντογάν για να του ανακοινώσει την αποχώρησή του από το ΑΚΡ. Ο Πρόεδρος, που δεν χάρηκε καθόλου, προσπάθησε να πείσει τον πρώην υπουργό του να αλλάξει γνώμη. Του πρότεινε σημαντική θέση στην κυβέρνηση, αν όχι την θέση του ειδικού συμβούλου για μια Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας. Ο Μπαμπατσάν αρνήθηκε τις προτάσεις του. Ο ίδιος εξήγησε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα που να θυμίζει το ΑΚΡ του 2002.

Η απάντηση του Ερντογάν, που ήρθε με μια εβδομάδα καθυστέρηση, ήταν σκληρή: «Θέλετε να διχάσετε την Ούμα!» (το σύνολο του ισλαμικού έθνους στην Γη). «Νομίζει ότι είναι προφήτης», απάντησαν οι αντίπαλοί του. Για να εμποδίσει την διάλυση του κόμματός του, ο Ερντογάν προειδοποίησε τους βουλευτές του: «Μας λένε ότι θέλουν να κάνουν νέα κόμματα. Μην ανησυχείτε! Δεν αξίζει τον κόπο! Κλείστε τα μάτια και τα αυτιά σας!».

Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν λένε τα ίδια. Το νέο κόμμα του Μπαμπατσάν, που έρχεται να καλύψει το πολιτικό κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 15% της κάλπης. Αυτό θα σημάνει και το τέλος της πλειοψηφίας του Ερντογάν, που είναι ήδη αδύναμη και υπάρχει χάρη στην υποστήριξη του κόμματος της άκρας δεξιάς.

Ταυτόχρονα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν, προετοιμάζει την ίδρυση του δικού του κόμματος. Ήδη δημοσίευσε ένα είδος μανιφέστου και διοργανώνει προωθητικές συγκεντρώσεις. Με εξαίρεση κάποιες φανταχτερές φράσεις περί δημοκρατίας, η πολιτική του γραμμή δεν διαφέρει καθόλου από αυτή του Ερντογάν, αλλά θεωρεί ότι με το χάρισμά του μπορεί να συγκεντρώσει γύρω του τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΑΚΡ. Ο πρώην καθηγητής Διεθνών Σχέσεων είναι γνωστός για την μεγαλομανία του.

Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας και ο αρμόδιος για την χάραξη της τουρκικής διπλωματίας, που σήμερα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν, όμως, περισσότερο από 5%. «Κάθε μονάδα που φεύγει από τον Ερντογάν, είναι ένα βήμα προς την Δημοκρατία», λένε οι σχολιαστές. Ο Ερντογάν δεν δίνει μεγάλη σημασία στις πρωτοβουλίες του Νταβούτογλου.

Στην περίπτωση που ο Ερντογάν χάσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμμαχία μεταξύ του ΑΚΡ και του ΜΗΡ (του κόμματος της ακροδεξιάς) θα τερματιστεί. Ο Ερντογάν για να σώσει την γούνα του και να διαφυλάξει την εξουσία του μπορεί εύκολα να προσπαθήσει να συμμαχήσει ακόμη και με το κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, τους σοσιαλδημοκράτες του CHP.

Αυτοί, όμως, επιθυμούν μεταρρύθμιση του προεδρικού συστήματος και ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου. Η αρχή του τέλους της εποχής του Ερντογάν σήμανε ήδη με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου και της 23ης Ιουνίου, και ο μονάρχης βλέπει το πεδίο των ελιγμών του να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο...

Ραγκίπ Ντουράν

tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα