Το μαύρο άσπρο από Πέτσα για το ν/σ περί διαδηλώσεων...

Την καινοφανή άποψη ότι το ν/σ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων «καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών» διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μάλιστα επιδόθηκε στη γνωστή κινδυνολογία περί «χάους» στο κέντρο της Αθήνας και ...

«αναστάτωσης της καθημερινότητας των πολιτών». Εμφάνισε μάλιστα το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο του Μ. Χρυσοχοΐδη ως εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,
αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, επισημαίνοντας πως «ξεκίνησε από χθες στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά, είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών. Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Είπε, επίσης, ότι «ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης. Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».

Στο θέμα του νομοσχεδίου αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι λαϊκοί αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας δεν μπαίνουν στο γύψο.

Προωθώντας τις αντεργατικές επιδιώξεις της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε στη βουλή και προωθεί προς ψήφιση ένα χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τον περιορισμό και ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων, ισχυριζόμενη πως βάζει κανόνες στη πραγματοποίηση των διαδηλώσεων. Η στιγμή που επέλεξε δεν είναι τυχαία. Η οικονομική κρίση την «μετά κορονοϊό εποχή», που είναι στην αρχή της, επιβάλει μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Παρόλο που το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης είναι μεγάλο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. νοιώθει την ανάγκη να θωρακίσει περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να τους καταστήσει ακίνδυνους, ανήμπορους και ανυπεράσπιστους στην επερχόμενη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Για να μπορέσει τα βάρη και της νέας κρίσης να τα φορτώσει και πάλι στο λαό.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση και την εργοδοσία, πως το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται, δεν συμβιβάζεται, δεν συνθηκολογεί. Αυτό έδειξε και η δική μας ιστορία – κατά την περίοδο της δικτατορίας- που και σήμερα αυτή η αγωνιστική ιστορία, εμπνέει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Είμαστε βέβαιοι πως και αυτό το αντεργατικό τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά, όπως στα χαρτιά έμειναν και τόσα άλλα αντιλαϊκά νομοθετήματα μέχρι σήμερα.

Τα μέλη του “ΣΦΕΑ 1967-1974” αντιδρώντας στην προσπάθεια για περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους, συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα εργατικά συνδικάτα και τις άλλες εργατικές ενώσεις.

πηγη efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα