«Το «ντέρμπι των ολιγαρχών»...


Ντέρμπι αιωνίων στο ποδόσφαιρο με αναφορές σε Αλαφούζο και Μαρινάκη από τους New York Times.

Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για τη συνάντηση δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ελλάδας που η αντιπαλότητά τους εκτείνεται πολύ πέρα από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Με... τίτλο: «Το «ντέρμπι των ολιγαρχών» o Rory Smith
παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους εφοπλιστές Μαρινάκη και Αλαφούζο με αναφορές και στις… εξωγηπεδικές τους δραστηριότητες.
Το κείμενο ξεκινάει με τον Ολυμπιακό και τον «αγώνα για την Ειρήνη» που διοργάνωσε η ομάδα του Πειραιά στις 9 Απριλίου, περίπου ενάμιση μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.Πριν από το παιχνίδι κάθε παίκτης της Σαχτάρ εμφανίστηκε με τη σημαία της Ουκρανίας στους ώμους τους. Οι φανέλες των δύο ομάδων έφεραν το σύνθημα: «Σταματήστε τον πόλεμο». Όλα τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο Καραϊσκάκης διατέθηκαν για την υποστήριξη των προσφύγων ενώ ο Κρίστιαν Καρεμπέ, εμβληματικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και αθλητικός διευθυντής των ερυθρολεύκων, δήλωνε: «Χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για την ειρήνη».
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα ποδοσφαιρικά…
Γράφουν οι NYT επικαλούμενες στοιχεία του «Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα» που αναλύθηκαν από την «Investigate Europe» και τους «Reporters United»: Tέσσερις ημέρες νωρίτερα, το «Αλκίνοος», ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου που έπλεε υπό τη σημαία της Λιβερίας, έφτασε στο Ρότερνταμ από το ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ. Το πόσο ρωσικό πετρέλαιο μετέφερε το πλοίο δεν είναι γνωστό, μόνο ότι ανήκει στην Capital Ship Management. Το ίδιο και το «Αριστείδης», ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών που έφτασε στο Τίσπορτ, στη βόρεια Αγγλία, λίγες μέρες αργότερα.
Η Capital Ship Management ανήκει στον Έλληνα μεγιστάνα ονόματι Ευάγγελο Μαρινάκη, γράφει ο Rory Smith και ξεδιπλώνει το ρεπορτάζ του για τους... «ολιγάρχες» του ελληνικού αθλητισμού. Ο Μαρινάκης αντλεί την περιουσία του (εκτός των άλλων) από τη ναυτιλία. Από εκεί βγάζει λεφτά. Το ποδόσφαιρο του προσφέρει φήμη καθώς είναι ο άνθρωπος που σφράγισε με το όνομά του την παντοδυναμία του Ολυμπιακό κατακτώντας σερί τίτλους.
Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού -πρόσφατα και ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ- δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο, ούτε αψήφησε οποιεσδήποτε κυρώσεις, διευκολύνοντας τη ροή ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η μόνη «λοξοδρόμηση», δεδομένης της υποστήριξης του Ολυμπιακού στη Σαχτάρ, ήταν ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες θέσεις του συγκρούστηκαν, γράφουν οι NYT.
Και το ρεπορτάζ «απλώνεται» φτάνοντας στον Γιάννη Αλαφούζος που όπως και ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαθέτει ένα τρομερό χαρτοφυλάκιο. Είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Και οι δύο, γράφουν οι NYT, έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάλογη στάση έχει κρατήσει και στις (σχετικά λίγες) δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα.
Βέβαια, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, στα περιουσιακά στοιχεία του Αλαφούζου βρίσκεται και η Kyklades Maritime, μια ναυτιλιακή εταιρεία με στόλο 22 δεξαμενόπλοιων που συνέχισε να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Η Investigate Europe υπολόγισε ότι τα πλοία της Kyklades έχουν «πραγματοποιήσει 26 αποστολές αργού πετρελαίου ή πετρελαίου από τη Ρωσία διεθνώς» μεταξύ της έναρξης της εισβολής και της 5ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Όπως είναι γνωστό ο Γιάννης Αλαφούζος είναι και ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, του παραδοσιακού αντιπάλου του Ολυμπιακού και εγχώριου ανταγωνιστή του.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με τους πράσινους να βρίσκονται πέντε βαθμούς μπροστά στον βαθμολογικό πίνακα από την ομάδα του Πειραιά στο επονομαζόμενο «ντέρμπι των αιώνιων εχθρών».
Και αν και όλοι θα έπρεπε να μιλούν για ποδόσφαιρο για τους παίκτες και τους προπονητές που είναι οι πρωταγωνιστές τα φώτα πέφτουν πάνω στους ιδιοκτήτες των ομάδων που είναι εξαιρετικά πλούσιοι, ισχυροί, προερχόμενοι από την τάξη των ολιγαρχών της χώρας που έλκονται περισσότερο για δόξα ή δύναμη παρά για τον υγιή ανταγωνισμό του αθλητισμού.
Το ρεπορτάζ των NYT κάνει αναφορά και στους ισχυρούς άνδρες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που εξίσου έλκουν τη δύναμή τους από τους συλλόγους που διοικούν ενώ παράλληλα «τρέχουν» τις επιχειρήσεις τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα