Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

Τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης ανέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ.

Oι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα βασίζεται σε
τρεις πυλώνες:...
-Στη δημιουργία περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες, στο οποίο θα καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων

-Στην οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος

- Στην ανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

«Στη δική μας λογική, η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τελική ανάλυση αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι αναφερόμαστε σε ένα φορολογικό σύστημα, εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, ένα φορολογικό σύστημα – εργαλείο για την έξοδο από την σημερινή κρίση προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι το πρόβλημα που έφερε την Ελλάδα στην κρίση δεν ήταν πρόβλημα δημοσίων δαπανών, «αλλά πρόβλημα μειωμένων εσόδων λόγω της εκτεταμένης νομότυπης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάργηση των χαρατσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το περιουσιολόγιο θα μας επιτρέψει να τελειώνουμε οριστικά με τη λογική των χαρατσιών, αντλώντας έσοδα από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Για το κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα έθεσε τις εξής προτάσεις:

1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.

3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η σύγκλιση εσόδων που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην φορολογική επιδρομή του Μνημονίου επί μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και στα χαράτσια. Είναι προφανές ότι η υστέρηση εσόδων εμφανίζεται κυρίως στους άμεσους φόρους, καθώς και στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ωφελημένοι από την υστέρηση των εσόδων δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ο μεγάλος ωφελημένος είναι ένα οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής του πλούτου».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που οι βάσεις του θα είναι στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτήρισε την φορολογική μεταρρύθμιση ως ανάγκη επιβίωσης της οικονομίας και της χώρας και είπε ότι όλη η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι το μνημόνιο είναι «ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει».
Keywords
Τυχαία Θέματα