Το σκάνδαλο που δρομολόγησε την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι

Η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία μπορεί να φαντάζει ξαφνική, όμως στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα εδώ και μια δεκαετία, το αποκαλούμενο σκάνδαλο Gurtel.

Την προηγούμενη Πέμπτη η ισπανική Δικαιοσύνη επέφερε δικαστική νίλα στο Λαϊκό Κόμμα...
, καταδικάζοντας 29 εμπλεκόμενους σε αθροιστικά 351 χρόνια κάθειρξης για πληθώρα αδικημάτων, από δωροληψία και ξέπλυμα παράνομων εσόδων έως εμπορία επιρροής και πλαστογράφηση εγγράφων.

Η πρόταση μομφής κατά του κ. Ραχόι κατατέθηκε
από τους Σοσιαλιστές στον απόηχο της εν λόγω απόφασης, η οποία ουσιαστικά στέρησε κάθε πολιτική άμυνα από την συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το Gurtel ήταν στην πράξη ένα σύστημα «μαύρων» ταμείων, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνταν προεκλογικές εκστρατείες του Λαϊκού Κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το σύστημα λειτουργούσε ως εξής: Αξιωματούχοι του Λαϊκού Κόμματος, κυρίως στην περιφέρεια, ανέθεταν σε ημέτερους εργολάβους διάφορες συμβάσεις για έργα και ως «δώρο» κρατούσαν μέρος των χρημάτων, τα οποία διοχετεύονταν σε παράτυπα ταμεία προς όφελος της παράταξης.

Στον πυρήνα του κυκλώματος βρισκόταν ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, που είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Αθνάρ, και καταδικάστηκε σε 51 και 11 μήνες κάθειρξης.

Κομβικό ρόλο διαδραμάτιζε επίσης ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος διαχειριζόταν τα χρήματα τηρώντας «τεφτέρια» με λογαριασμούς. Καταδικάστηκε σε 33 χρόνια και τέσσερις μήνες κάθειρξης για, μεταξύ άλλων, ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες, ενώ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπαρθένας έδρασε και ως μάρτυρας-κλειδί για την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ έχει υποστηρίξει ότι λάμβανε εντολές από προέδρους και γενικούς γραμματείες του κόμματος επί χρόνια.

Σε ένα βαρύ πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Ραχόι, το Ανώτερο Δικαστήριο της Μαδρίτης απαίτησε επίσης από το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα να καταβάλει πρόστιμα 245.000 ευρώ καθότι ωφελήθηκε από το όλο παράνομο σχήμα. Το δικαστήριο αποκάλεσε την παράταξη «συμμετέχοντα» στο σκάνδαλο που «επιζητούσε οφέλη».

Ο ίδιος ο έκπτωτος πρωθυπουργός δεν αντιμετώπισε κατηγορίες, όμως το δικαστήριο έκρινε πως οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις απάτες δεν είναι αξιόπιστοι.

Το σκάνδαλο έφερε στο φως την σκοτεινή σχέση ανάμεσα στο Κόμμα και μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά στα χρόνια πριν την βαθιά οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα το 2008.

Η πτώση Ραχόι συνιστά την πρώτη φορά που κυβέρνηση της Ισπανίας πέφτει με ψήφο δυσπιστίας στην μετά Φράνκο εποχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα