Το στριπτίζ της Μorgan Stanley

«Μας συγχωρείτε, λάθος». Με τον απλοϊκό αυτόν τρόπο η Μorgan Stanley προσπαθεί να καλύψει το «διπλό παιχνίδι» για το οποίο ελέγχεται στην επιχειρηθείσα συγχώνευση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Αlpha Βank και το οποίο αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα της Κυριακής». Υστερα από τις αποκαλύψεις, η διεθνής επενδυτική τράπεζα ισχυρίζεται ότι έκανε λάθος στο μέτρημα των μετοχών και ανακάλεσε τις αρχικές ανακοινώσεις της. Η πρωτοφανής αυτή στάση της Μorgan Stanley, η οποία εμφανίζεται να αγνοεί την ελληνική νομοθεσία και να συμπεριφέρεται σαν να θέλει κάτι να κρύψει, περιπλέκει τα πράγματα γύρω από το ζήτημα κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης που εγείρουν οι πράξεις της.

Η Μοrgan Stanley, ενώ αρχικά, όπως ορίζει ο νόμος για όσους κατέχουν για λογαριασμό τους μετοχές που αντιπροσωπεύουν πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρείας, ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι το ποσοστό της στην Αlpha Βank ανέβηκε στο 5,1%, στη συνέχεια με νέα ανακοίνωσή της (τέσσερις ημέρες αργότερα) γνωστοποίησε ότι περιορίστηκε κάτω από το 5%. Επιπλέον υποστήριξε ότι.......... το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών αυτών κατέχεται για λογαριασμό τρίτων, δηλαδή πελατών της, και ως εκ τούτου θεωρεί ότι λάθος ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και απέσυρε την αρχική γνωστοποίηση.

Ωστόσο δεν λέει κουβέντα ότι με το «λάθος» της αυτό παραπλάνησε χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές της Αlpha Βank, θεωρώντας ότι πίσω από την επενδυτική τράπεζα βρίσκεται κάποιος ενδιαφερόμενος για την τράπεζα, πιθανότατα η Εθνική, που θα επιχειρούσε μια εξαγορά.

Πράγματι, την ημέρα που η Μorgan Stanley ανακοίνωσε (14 Μαρτίου) ότι απέκτησε το 5,1% της Αlpha Βank, περίπου 9 εκατ. μετοχές της τράπεζας (οι οποίες είναι τριπλάσιες από τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών) άλλαξαν χέρια. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο που πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της τράπεζας από την ημέρα που ανακοινώθηκε το επιχειρούμενο deal. Ο μεγαλύτερος όγκος, 11 εκατ. μετοχές, καταγράφηκε την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η επιχειρηθείσα συγχώνευση. Σε κάθε περίπτωση, από τις ανακοινώσεις της Μorgan Stanley προκύπτει ότι όντως η Μorgan Stanley αγόρασε μετοχές για λογαριασμό της. Μπορεί να ήταν λίγες, όμως αγόρασε. Και ως εκ τούτου το ζήτημα κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο θεωρείται μείζον αδίκημα στις διεθνείς αγορές, παραμένει. Σημειώνεται δε ότι και στο παρελθόν ο αμερικανικός οίκος έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης.

Οι αντιφάσεις αυτές της Μorgan Stanley αναμένεται να προκαλέσουν την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αν. Γαβριηλίδη, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τυχόν ύποπτες συναλλαγές στις μετοχές της Αlpha Βank και της Εθνικής κατά την περίοδο που βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών. Με την ίδια υπόθεση ασχολείται και ο εισαγγελέας Αθηνών κ. Ισ. Ντογιάκος , ο οποίος ήδη έχει καλέσει για εξέταση κορυφαία στελέχη της Αlpha Βan
Keywords
Τυχαία Θέματα