Το Βατερλώ του Κάμερον

Η μάχη που έχει ξεσπάσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κομισιόν – υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρός της εκλέγεται έμμεσα από τους ψηφοφόρους ως επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου
– αναδεικνύει ως ηττημένο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον, που έχει ταχθεί αποφασιστικά κατά του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται ότι αρχίζει να μένει μόνος του, την ώρα που άλλοι παίζουν σκληρά ζητώντας ανταλλάγματα από την Γερμανία, όπως ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι.

Ο Κάμερον
μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το Βατερλώ του στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει καταληκτική απόφαση για τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Η επίθεση προς τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, όμως, δεν έρχεται μόνο από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Τα βρετανικά μέσα τον έχουν συγκρίνει με βασιλιάδες που εκτελέστηκαν, τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη» ή έχουν κατηγορήσει τον πατέρα του για σχέσεις με τους Ναζί. Όμως στην επίθεση έχουν περάσει και ελβετικά ΜΜΕ που τον συνέκριναν με τον Χίτλερ αλλά και η γερμανική Die Zeit που ζήτησε από τον Γιούνκερ να αποσύρει την υποψηφιότητά του «ως μια τελευταία υπηρεσία προς την Ευρώπη».

Αν και η Άγκελα Μέρκελ έχει επισήμως δηλώσει την υποστήριξή της στο πρόσωπό του – προσφέροντας την στήριξη στον Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλδημοκράτες για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ικανοποιήσει τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – η λύση να αποσύρει ο Γιούνκερ την υποψηφιότητά του «θα την βόλευε», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

O Γιούνκερ όμως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω καθώς όπως λέει κάτι τέτοιο θα ήταν «εξαπάτηση του ψηφοφόρου».

Αν κερδίσει την μάχη ο Κάμερον, η ήδη εύθραυστη αξιοπιστία της Ευρώπης στα μάτια των Ευρωπαίων θα χαθεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να κυβερνά και το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να δημιουργεί την εικόνα ότι είναι ένα debate club, κατά το γερμανικό περιοδικό.

Το τελευταίο χαρτί του Βρετανού

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, η Άγκελα Μέρκελ υποστήριζε και αυτή το αίτημα του Κάμερον. Όμως εκείνος, έπαιξε το χαρτί του νωρίς: αν στηριχθεί ο Γιούνκερ θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αμέσως οι αξιοσήμαντες βρετανικές πολιτικές δυνάμεις συντάχθηκαν μαζί του. Μόνο το ευρωσκεπτικιστικό UKIP στηρίζει τον Γιούνκερ γιατί θεωρεί ότι κατά την προεδρία του θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις θέσεις του.

Όμως η κριτική που δέχθηκε η Μέρκελ από την Γερμανία γιατί δεν υποστήριζε τον υποψήφιο του κόμματός της, την έκανε να αλλάξει αμέσως στάση. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει υπέρ του Κάμερον, καθώς οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές – ευρωομάδα που έφτιαξε ο Κάμερον το 2009 φεύγοντας από το ΕΛΚ – δέχθηκε στις τάξεις της το γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό "Εναλλακτική για την Ευρώπη". Η Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel, είχε ζητήσει από τον Κάμερον να μην το κάνει.

Πάντως ακόμη και τώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει έναν συμβιβασμό με τον Κάμερον. Η Κομισιόν εξέταζε να ικανοποιήσει κάποια πάγια αιτήματα της Βρετανίας σε αντάλλαγμα την στήριξή τους στον Γιούνκερ. Αλλά τώρα στο Βερολίνο θεωρούν ότι ο Κάμερον δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία. Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι θα πολεμήσει τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «μέχρι τέλους. Και αυτή η θέση μου δεν αλλάζει».

Ένας κορυφαίος πολιτικός από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία δήλωσε στο Spiegel ότι ο Κάμερον δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό. «Εάν ήθελε μπορούσε να εκφράσει τις ενστάσεις του κατά την επιλογή του Γιούνκερ τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά ο Κάμερον δεν είχε ποτέ σχέδιο Β για αυτό το θέμα», είπε ο πολιτικός.

Από τις συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών φαίνεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία με πλειοψηφία για τον Γιούνκερ. Ο Μάρτιν Σουλτς αφού συναντήθηκε με τον Χάνες Σβόμποντα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουμε τον Γιούνκερ», όμως υπογράμμισε ότι καθώς ήδη είναι δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες να στηρίξουν έναν συντηρητικό πολιτικό «ένα άλλο πρόσωπο αντί του Γιούνκερ είναι απαγορευτικό».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κάμερον ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Σύνοδο των 28 εάν δει πως τα πράγματα κλίνουν προς τον Γιούνκερ. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να δείξει ότι υπάρχει κλίμα διάσπασης εντός της ΕΕ: «Πιστεύω πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μάλλον παράξενο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει, είτε το πιστεύετε είτε όχι, στα πολιτικά πράγματα, και που έγκειται στο ότι άνθρωποι λένε πολλά πράγματα ιδιωτικά τα οποία δεν λένε δημοσίως» δήλωσε ο Τζορτζ Όζμπορν στο BBC αναφερόμενος στις συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών.

«Ο Κάμερον κινδυνεύει με απομόνωση», σχολίασε ο Βαν Ρομπάι, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και διάδοχος του Γιούνκερ, Ξαβιέ Μπέτελ, είπε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε. Αλλιώς θα φανούμε ανάξιοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μήνες. Κινδυνεύουμε με μια θεσμική κρίση στην ΕΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα