Τουρκία: Δύο χρόνια από το πραξικόπημα και οι φυλακές ακόμη γεμίζουν

Το αποτυχημένη πραξικόπημα στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 έχει αφήσει μία βαριά σκιά που δύσκολα μπορεί να φυγεί, πολύ περισσότερο όταν μετά τις πρόσφατες εκλογές ο Ερντογάν εξασφάλισε μία ακόμη ισχυρή θητεία.Με πρόσχημα την προστασία της "δημοκρατίας" από τους πραξικοπηματίες, από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ήδη ένα ευρύτερο σχέδιο στοχοποίησης όσων δεν ταυτίζονταν με την γραμμή Ερντογάν.... Πέρα από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν στο στόχαστρο μπήκαν Κούρδοι, Αριστεροί και σχεδόν στο σύνολο
ο μη ελεγχόμενος από την κυβέρνηση Τύπος. Όπως φαίνεται από το πιο κάτω infographic που αφορά μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία δεκάδες μέσα έκλεισαν σε χρόνο ρεκόρ.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα τουρκικά Μέσα που βρίσκονται στην φυλακή έχουν ανέβει σήμερα περισσότερους από 150, σε περίπου 900 έχουν ακυρωθεί οι δημοσιογραφικές ταυτότητες ενώ μέσω εξαγορών σχεδόν όλος ο Τύπος είναι ελεγχόμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν. Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι πρωταθλήτρια στα fake news στον πλανήτη.Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο όπου βρέθηκε στα Μέσα Μαΐου όταν ρωτήθηκε για τις φυλακίσεις ανθρώπων του Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος όπως ανέφερε το BBC τόνισε "πρέπει να ξεχωρίζεις τους τρομοκράτες από τους δημοσιογράφους. Πρέπει να τους αποκαλούμε δημοσιογράφους μόνο και μόνο επειδή φέρουν διαπιστευτήρια και δημοσιογραφικές ταυτότητες;".Πριν από ελάχιστες ημέρες το Freedom House υποβάθμισε για πρώτη φορά την Τουρκία από την κατηγορία "μερικώς ελεύθερη" σε "μη ελεύθερη" χώρα για το 2018. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω διάγραμμα η γειτονική χώρα είναι αυτή η οποία είχε την μεγαλύτερη κατρακύλα σε θέματα ελευθερίας. Στην σχετική έκθεση που συνοδεύει την χώρα γίνεται αναφορά στην συγκέντρωση εξουσιών από τον Ερντογάν, στην δίωξη κρατικών λειτουργών και πολιτικών του αντιπάλων καθώς και στην φίμωση του Τύπου και του διαδικτύου.Το πλέον εντυπωσιακό σε αυτά τα δύο χρόνια είναι το πογκρόμ στους χώρους εργασίας. Από τον Ιούλιο του 2016, περίπου 110.000άνθρωποι απομακρύνθηκαν από θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα με έκτακτο διάταγμα. Δεκάδες χιλιάδες είναι σε αναστολή και μερικοί από αυτούς έχουν επανέλθει μετά από έρευνα.Σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως φαίνεται και στο σχετικό infographic του statista, οι περισσότερες απομακρύνσεις έχουν γίνει στην αστυνομία (8,998), στον στρατό ξηράς (3,077), στην πολεμική αεροπορία (1,949), στο πολεμικό ναυτικό (1,126), στο δικαστικό σώμα (1,052) και στην ακαδημαϊκή κοινότητα (199).Υπήρξε επίσης μεγάλος αριθμός απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς αριθμοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα