Τσίπρα κατά τα άλλα να μην έρθει η Δεξιά....Μαθητές καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία, για υποκίνηση κατάληψης

Πρωτοφανής καταδίκη σε σχολείο του Ρεθύμνου. Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους
Τους τρεις μαθητές, κατήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου Ντριάρχος Σωκράτης, ως υπεύθυνους παρακώλυσης μαθημάτων.... Ως εκ τούτου, τα παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, όμως τελικά τους επιβλήθηκε η ποινή
της κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα που λαμβάνεται ανάλογη απόφαση για μαθητές.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.
Αν και εντοπίσαμε στο τηλέφωνο τον ίδιο το διευθυντή του σχολείου, δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που σημείωσε ρητά ήταν ότι, ως διευθυντής «άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του να ενημερώσει τον εισαγγελέα».
Κατά των δικαστικών εμπλοκών, δηλώνoυν ανώτατες πηγές από το υπουργείο Παιδείας στο NEWS 24/7, ενώ τονίζουν ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται εντός σχολικής κοινότητας. Δεν απέφυγαν να υπενθυμίσουν ότι με σχετικές παρεμβάσεις ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης κατήργησε τα λεγόμενα «μαθητοδικεία», την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ν.2811/2000.

Οι αντιδράσεις
Μιλώντας στο News 24/7, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κωστής Ζαμπετάκης, μίλησε για πρωτοφανές και χωρίς σχολιασμό συμβάν. «Έχουμε βάλει νομικό σύμβουλο να δούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου που την συνοδεύει υποχρεωτικότητα. Μόλις τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο, θα υποχρεωθούν το καλοκαίρι να απασχοληθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Σίγουρα είμαστε κατά των καταλήψεων, αλλά όχι να επιβάλλουμε τέτοιου είδους ποινές στα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Ζαμπετάκης και κληθείς να σχολιάσει τη στάση του διευθυντή, ανέφερε ότι «ο ίδιος και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, κάλεσε απευθείας τις εισαγγελικές αρχές. Ίσως γιατί κατά την περσινή κατάληψη, τραυματίστηκε σοβαρά μαθητής από τζάμι και φοβήθηκε για κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών. Ίσως όμως, να μην γνώριζε και τι τροπή θα έπαιρναν τα πράγματα».
Να σημειωθεί ότι η κατάληψη είχε διήμερη διάρκεια, κατά την οποία, σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, δεν έγιναν αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές ή φθορές στο κτίριο.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε στο News 24/7 τη δικαστική απόφαση που εάν δεν ασκηθεί έφεση θα στιγματίσει τους μαθητές, η διευθύντρια ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δέσποινα Νικολάου. Η Ομοσπονδία ζητά πλέον τη διαγραφή του διευθυντή από το Σωματείο, ενώ η κα Νικολάου κατηγόρησε το διευθυντή και για απόπειρα απόκρυψης του περιστατικού.
Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, υπογραμμίζεται: «Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη ΓΣ της ΕΛΜΕΡ την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το Σωματείο μας».
«Οι ποινικές διώξεις δεν λύνουν τα προβλήματα του σχολείου μας. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε τις καταλήψεις ή τυχόν φθορές που προκαλούν οι μαθητές σε κατά τόπους σχολεία, αλλά ποινή με κοινωνική εργασία, δεν το έχουμε ξανακούσει και σίγουρα, δεν είμαστε υπέρ», δήλωσε και από τη δική του πλευρά στο NEWS 24/7 ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νικόλαος Παπαχρήστος και σημείωσε ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος είτε μαθητών, είτε γονιών με αφορμή τις καταλήψεις. «Όμως τις περισσότερες φορές οι ποινές είναι εξαγοράσιμες και συνοδεύονται από ελαφρυντικά. Άμεσα θα λάβουμε τα μέτρα μας και θα εξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στο περιστατικό».
news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα