Τσίπρας: Χειραγωγούν τη δικαιοσύνη, έχουν γίνει χορηγοί της Ακροδεξιάς...


Για «άθλια χειραγώγηση» της Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την τροπολογία του Μάκη Βορίδη για το δήθεν «μπλόκο» στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, στη Μάρα Ζαχαρέα.

«Με...
αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες, με αυτόν τον θεσμικό ερασιτεχνισμό γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Θα τρίβει τα χέρια του με όλα αυτά που βλέπει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο για να κατέβει. Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν και να φέρουν αύριο στη Βουλή την τροπολογία που είχαμε καταθέσει. Αλλιώς ας αναλάβουν την ευθύνη. Θα απέχουμε προφανώς. Δεν θα ψηφίσουμε το λάθος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Στη συνέχεια άσκησε σφοδρή κριτική για την οικονομία και την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία, σημειώνοντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου πως «η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικότατη».
«Δεν μπορεί να έχει το ακριβότερο ρεύμα και βενζίνη η Ελλάδα» είπε, κάνοντας λόγο για «τρομακτικές ανατιμήσεις». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, μείωση του ΕΦΚ στο χαμηλότερο επίπεδο που προβλέπει η Ε.Ε. αλλά και μείωση του φόρου για το πετρέλαιο για τους αγρότες.
Το να αρνείσαι δογματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων είναι μια επιλογή που έχει στόχο να γεμίζει τα δημόσια ταμεία και που δίνει στοχευμένες ενισχύσεις σε εταιρείες ενέργειας και σούπερ μάρκετ για να κρατάνε ψηλά τις τιμές, παρατήρησε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση και ειδικότερα στα πολλά «κόκκινα» δάνεια και τον κίνδυνο πλειστηριασμού που αντιμετωπίζουν 700.000 ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν 4.250.000 πολίτες με μη εξυπηρετούμενες οφειλές και 700.000 πρώτες κατοικίες στα funds, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα σχέδιο, για το οποίο δήλωσε βέβαιος πως δεν θα συναντήσει εμπόδια απ' την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα.
Το σχέδιο αφορά βραχυχρόνια ρύθμιση, που θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη, και προβλέπει κούρεμα 40 έως 60% και επιδότηση της δόσης. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει και η δεύτερη εναλλακτική της μακράς διάρκειας στα 35 έτη όπου ο οφειλέτης θα πληρώσει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας. «Είναι πρόταση win win και για τους καταναλωτές και για τους πιστωτές» είπε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα υπάρχει «η λαίλαπα πλειστηριασμών ή αδιέξοδο». Τόνισε ακόμα ότι «δεν είναι πρόταση μη ρεαλιστική», εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση τα κόκκινα δάνεια πλέον έχουν περάσει στα funds Και δεν διέπεται η διαχείρισή τους απ' τους πολύ αυστηρούς κανόνες για το τραπεζικό σύστημα.
Πολιτική αλλαγή μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά στις επικείμενες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Επανέλαβε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων». «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτική και ηθικής νομιμοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «λέγοντας "αυτοδυναμία" λέει ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και όσες χρειαστεί για να έχει αυτοδυναμία. Βλέπω όμως τώρα ότι αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Σημείωσε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία - όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει - για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε ότι «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου». «Δεν πιστεύω» σημείωσε, «ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΜέΡΑ25 και αν θεωρεί ότι θα αλλάξει άποψη ο κ. Βαρουφάκης μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ».
Πρόσθεσε ότι όμως υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», «και για τον κ. Βαρουφάκη θα ισχύσει το δίλημμα» που έθεσε νωρίτερα: «Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει η προοπτική βάσει των αριθμών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο (σ.σ. να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας), πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διότι, συνέχισε, «οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;».
Keywords
Τυχαία Θέματα