Τσίπρας vs Σαμαράς απέναντι στη Μέρκελ

Ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε και τελείωσε τη θητεία του ως πρωθυπουργός με δύο επισκέψεις στην γερμανική καγκελαρία. Στην πρώτη, τον Αύγουστο του 2012, αποκήρυξε το αντιμνημονιακό του παρελθόν δηλώνοντας, δίπλα στην Ανγκελα Μέρκελ, «ουδείς αναμάρτητος» και στη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο του 2014, διακήρυξε το «success story»....

Ο Αλέξης Τσίπρας,
επίσης ως πρωθυπουργός, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Βερολίνο χθες. Δίπλα, και εκείνος, στην Ανγκελα Μέρκελ έθεσε θέμα Siemens και γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και διακήρυξε, με στοιχεία και αριθμούς, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε.

Και μάλλον, προς χάριν της πολιτικής ιστορίας και ουσίας, έχει αξία μια αντιπαραβολή των βασικών δηλώσεων που έκαναν αμφότεροι στις κοινές συνεντεύξεις Τύπου που έδωσαν με την γερμανίδα καγκελάριο:

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ (Αύγουστος 2012): Θέλω να ευχαριστήσω την κα Καγκελάριο. Είχαμε μαζί της μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Από την πλευρά μας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικα θα σηματοδοτεί πως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2015): Η Ευρώπη βασίζεται σε ένα διπλό σεβασμό: Το σεβασμό στις συνθήκες, με στοιχεία των οποίων εμείς μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σεβόμαστε και τηρούμε, αλλά και το σεβασμό στη δημοκρατία… Και θέλω να πω ότι τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε αλλά με προτεραιότητες.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ (Αύγουστος 2012): Είμαι αποφασισμένος εκείνα τα συγκεκριμένα σημεία που σχετίζονται με την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, να τα φέρουμε σε πέρας. Είμαι, επίσης, αποφασισμένος να κλείσουμε για πάντα στο παρελθόν ορισμένες συμπεριφορές, όπως είναι εκείνες που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2015): ..Να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε και επιχειρήθηκε να συνεχίσει να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Σε αυτό ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ (Αύγουστος 2012): (Απαντώντας στην ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου «Ποια είναι η ευθύνη την οποία νομίζετε ότι πρέπει να αναλάβετε εσείς σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, και αναφέρομαι στην (αντιμνημονιακή) αντιπολιτευτική σας στάση»): «Πρώτα απ’ όλα ουδείς αναμάρτητος. Δεύτερον, η δική μου προσπάθεια υπήρξε πάντοτε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Θέλω να ξέρετε ότι το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, χθες. Το θέμα είναι να είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι σήμερα να φθάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2015): «Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για μας ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως, μια υλική διεκδίκηση. Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ (Σεπτέμβριος 2014): Η χώρα μου πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από ότι αρχικά προβλεπόταν… Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα… Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από ότι έλεγε το πρόγραμμα, τον Απρίλιο του 2014 αντί του 2016. Και σήμερα οφείλω να σας πω ότι τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων τον Απρίλιο όταν βγήκαμε στις αγορές ήταν 4,95».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2015): Συμπληρώνονται σε λίγο πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος που παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ότι αφορά την προσαρμογή και τον χρόνο προσαρμογής, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Και αυτό γιατί επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, -χάσαμε σχεδόν 25% του ΑΕΠ- και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ (Σεπτέμβριος 2014): Η χώρα μου πέτυχε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζές της, χρησιμοποιώντας λιγότερο από τα ποσά τα οποία είχε αρχικά προβλεφθεί και προσελκύοντας και πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια. Και το δεύτερο stress test, το γνωστό ως test αντοχής των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2015): Το πρόγραμμα έφερε μια πολύ μεγάλη ανεργία, ιδίως στους νέους ανθρώπους, όπου έφθασε κοντά στο 60%. Αλλά υπήρξε και μια αδυναμία επίτευξης σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ (Σεπτέμβριος 2014): Η Ελλάδα πέτυχε παρά την πολύ σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια… Να σημειώσω ότι για την επόμενη χρονιά, για το 2015, προβλέπεται επισήμως ανάπτυξη στην Ελλάδα της τάξεως του 2,9% και 3,7% για το 2016.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ (Μάρτιος 2014): Αυτά τα 5 χρόνια στην Ελλάδα, υπήρξε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι αυτό το αποδεικνύει η έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Hans-Böckler σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα των φτωχότερων Ελλήνων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ τα εισοδήματα των πλουσιότερων μόλις κατά 16%. Την ίδια στιγμή που οι φόροι στους φτωχότερους αυξήθηκαν κατά 337% , στους πλουσιότερους μόλις κατά 9%.

Ν.Λ.
Keywords
Τυχαία Θέματα