Βαφτίζουν το κρέας ψάρι...


Να αμβλύνει την εικόνα της διπλωματικής ήττας που υπέστη η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ επιχείρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ικανοποιημένος για το γεγονός ότι -όπως ισχυρίστηκε- δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την... προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη «αυτό κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του
ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών».
Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της δικής του συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά, αλλά η Ελλάδα το έκανε».
Μικροκομματικά ελατήρια
Με μικροκομματικούς ελιγμούς επιχείρησε ο πρωθυπουργός να προσπεράσει τις δηλώσεις του Τζ. Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16. Ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά ανέφερε ότι η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα, δίνοντας έμφαση στην προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, την αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων.
Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση -«που κόπτεται γιατί μπορεί ενδεχομένως να αναβαθμιστούν τα τουρκικά F-16»- ότι δεν στήριξε σημαντικές επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αμυντική της θωράκιση. «Δείτε πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ως προς τις αμυντικές της δυνατότητες σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τρία χρόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε θριαμβολογικούς τόνους. Τέλος, σημείωσε, με καθησυχαστική διάθεση, ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου.
Σχετικά με τα F-35, εκτίμησε ότι η παραλαβή αυτών των αεροσκαφών δεν θα γίνει πριν από το 2027 ή 2028, ενώ για την άρση του τουρκικού βέτο στη ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σχολίασε πως δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές η κυβέρνηση χαιρέτισε την «αναδίπλωση της Τουρκίας». Όταν, ωστόσο, άρχισαν να γνωστοποιούνται τα ανταλλάγματα που έλαβε ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ (με αιχμή τα F-16) άλλαξε στάση. Ενδεικτικά, το Μαξίμου έσπευσε να διακινήσει την πληροφορία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλεί επίσημα το Letter of Request, με το οποίο η Αθήνα αιτείται να δεσμευτεί μία μοίρα 20 αμερικανικών μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή, ενώ σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ», που είπε πρόσφατα ο Ερντογάν, δήλωσε ότι «πολλά απ’ όσα λέγονται έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο»...
Κώστας Σαββόπουλος
ΑΥΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα