«Βαρύς χειμώνας» για τον Ιβάν Σαββίδη

Σε ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς από τη μία είναι αντιμέτωπος με φορολογικά πρόστιμα-μαμούθ και από την άλλη οι δραστηριότητές του στα media όχι μόνο είναι εξαιρετικά ζημιογόνες, αλλά και δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η επένδυσή του στη Σουρωτή «μπάζει νερά» ενώ η τρικυμία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν λέει να κοπάσει. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ομογενής...
επιχειρηματίας να βιώνει
έναν ιδιαίτερα «βαρύ» χειμώνα, εξετάζοντας ακόμη και τις υπάρχουσες συνεργασίες του, σε πολλές από τις οποίες έχουν μαζευτεί βαριά σύννεφα.

Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, μπορεί η εταιρεία να πήρε «παράταση ζωής» από τα δικαστήρια, καθώς δεν πλήρωσε άμεσα το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ (το οποίο έχει φτάσει τα 44 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις), έχει όμως έναν μόνιμο φορολογικό «εφιάλτη». Και αυτό γιατί αφενός θα πρέπει να εγγράψει τη συγκεκριμένη οφειλή που αφορά υπόθεση λαθρεμπορίου στους ισολογισμούς της, ενώ αφετέρου αν το πρόστιμο γίνει απαιτητό, αυτό μεταφράζεται σε «ξαφνικό θάνατο» για την εταιρεία. Εξάλλου, τις προηγούμενες εβδομάδες, κύκλοι του Ιβάν Σαββίδη είχαν ξεκαθαρίσει ότι αν κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο είναι μονόδρομος να κλείσουν την εταιρεία. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η υπόθεση του προστίμου είχε προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να το «κουκουλώσει» με νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν είχε καν αναδρομική ισχύ.

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτό των δραστηριοτήτων του στα media. Όσον αφορά τις τηλεοπτικές του «περιπέτειες» μπορεί να αγόρασε το Epsilon και να έχει καταθέσει φάκελο για τηλεοπτική άδεια, όμως μέχρι στιγμής τα πάντα έχουν παγώσει. Και δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση μέχρι να λάβει την οριστική άδεια. Το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τότε αναγκάζεται να βάζει λεφτά σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος δεν προάγει στο ελάχιστο τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να καταθέσει το φάκελο, ο Ιβάν Σαββίδης χρειάστηκε να απευθυνθεί σε δεύτερη τράπεζα για να του εκδώσει εγγυητική επιστολή, καθώς, η πρώτη –συστημική τράπεζα- το αρνήθηκε.

Επιπλέον, οι σχέσεις του με τον Φίλιππο Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τον δεύτερο να έχει καταθέσει φάκελο για να πάρει και αυτός τηλεοπτική άδεια. Όσο για το δεύτερο σκέλος των εκδοτικών δραστηριοτήτων του, αυτό του Πηγάσου, η μέχρι στιγμής κυκλοφορίες είναι πολύ χαμηλότερες του αναμενόμενου, ενώ και οικονομικά έχει πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα από ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Αποτέλεσμα είναι οι σχέσεις του με τον κ. Δημήτρη Μάρη να έχουν διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς η πλευρά Σαββίδη καταλογίζει ασυνέπεια λόγων και έργων τόσο ως προς την επιρροή του μέσου όσο και αναφορικά με το οικονομικό αποτέλεσμα.

Ως προς τις υπόλοιπες επενδύσεις, στην περίπτωση της Σουρωτής, παρά το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης», η επιχειρηματική δραστηριότητα μάλλον… μπάζει νερά. Η Σουρωτή αντιμετωπίζει διοικητικές δυσκολίες, ενώ το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί σε brand διεθνών προδιαγραφών έχει μπει στις καλένδες για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Τέλος, στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες της «περιπέτειας» που είχε ο Ιβάν Σαββίδης με την εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει από ρωσική τράπεζα. Μεσούσης της διαδικασίας, η εγγυητική κατέπεσε και χρειάστηκε να αναβληθεί όλη η διαδικασία προκειμένου να καταφέρει ο Ιβάν Σαββίδης να βρει νέα εγγυητική. Επιπλέον, η ενασχόλησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομογενή επιχειρηματία στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα «βαρύ» χειμώνα για τον Ιβάν Σαββίδη, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδεχομένως θα κληθεί να αναθεωρήσει πλάνα και συνεργασίες που τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαρύς, Ιβάν Σαββίδη,varys, ivan savvidi