Βορίδης: «Ο Κασιδιάρης είτε εκλεγεί, είτε όχι, δεν πρόκειται να ασκήσει το αξίωμά του»


Ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο θεσσαλικό FORMediaTV, κλήθηκε να πάρει θέση για την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων.

Απαντώντας επ’ αυτού, ο κ.Βορίδης επικαλέστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο: «Ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης

δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει τα καθήκοντά του γιατί ακόμη και εάν εξελέγετο δημοτικός σύμβουλος, τα καθήκοντα αυτά δεν θα τα ασκούσε, γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα τον οδηγούσε σε αργία -και αυτή είναι μία οριζόντια διάταξη για όποιον έχει καταδικασθεί σε α’ βαθμό για κακούργημα». Είναι μια διάταξη, εξήγησε, που «έχει λογική. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αιρετό αξίωμα, εάν έχει καταδικασθεί».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη για τους βουλευτές».

Κατά συνέπεια, τόνισε, «δεν υπάρχει χρεία νέας διατάξεως. Ο Κασιδιάρης, είτε εκλεγεί είτε όχι, δεν πρόκειται να ασκήσει το αξίωμά του». Και, ευρύτερα, «η πρόθεση της Κυβερνήσεως πάντοτε ήταν να απαγορεύσει ένα καταδικασμένο, όχι αυτόν που εκφράζει απεχθείς ιδέες», προσέθεσε.

Στο ερώτημα δε, εάν εκτιμά πως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα κάνει, όπως και πριν, προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί του, ο Μ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευαισθησία από ό,τι στο παρελθόν».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα που ανέκυψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών. Ο πρόεδρος των οποίων, Βασίλης Στίγκας, σύμφωνα με τον υπουργό, «προσπαθεί να παίξει το ρόλο του» και ταυτοχρόνως, «υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν αναφορά στον Κασιδιάρη ως φυσική ηγεσία των ‘Σπαρτιατών’. Ο πρόεδρός των οποίων, συν τοις άλλοις, κατανοεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία τεκμηριώνεται οποιαδήποτε σύνδεση με ηγεσία άλλη πλην του ιδίου, τότε δημιουργείται σειρά νομικών ερεισμάτων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις».

«Υπάρχει, έτσι, νομοθεσία που αφορά στη συμμετοχή στις εκλογές, επίσης νομοθεσία που αφορά στη χρηματοδότηση, ενδεχομένως και με τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», συμπλήρωσε.

Εν κατακλείδι, «φαίνεται να είναι μια εσωτερική κρίση σε μία μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον. Το παρακολουθούμε γιατί έχει μια καλή σημασία για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα