Ξεπούλημα...


Τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αυτή την τετραετία ανέδειξε Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γράφει το Bloomberg σε follow-up... δημοσίευμά του με βάση τη συνέντευξη που παραχώρησε αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός.


Ψηλά στην ατζέντα φυσικά βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το έργο της εκχώρησης κάθε δημόσιου αγαθού, υπηρεσίας και δομής στην ιδιωτική πρωτοβουλία για χάρη των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων -και πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης».
Σε
αυτό το πλαίσιο, και μετά την κρίσιμη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας με τον Κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024».
Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε προσφορά για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών. Πρόκειται στην ουσία για ένα ξεπούλημα του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, το οποίο αναμένεται να έχει τις γνωστές κάθετες αρνητικές συνέπειες για τους επιβάτες και το κόστος των ταξιδιών.
Προσπάθεια απόκτησης μεριδίων στις ελληνικές τράπεζες από τον ESMΤη στόχευση της κυβέρνησης να ανακτήσει το Δημόσιο τα μερίδια στις ελληνικές τράπεζες που έχασε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα των όρων που όριζαν τα σκληρά μέτρα ελέγχου των μνημονίων.
«Προσπαθούμε επίσης να ανακτήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που ιδρύθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης από τους ξένους δανειστές.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., το 27% της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., το 9% της Alpha Bank SA και το 1,4% της Eurobank Ergasias Services and Holdings Α.Ε. Η Eurobank είπε ότι θα αγοράσει τη συμμετοχή του δανειστή και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός φρόντισε να δώσει διαπιστευτήρια στους ξένους δανειστές και επενδυτές, τάζοντας πρόωρη αποπληρωμή διμερών μνημονιακών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ επανέλαβε την -ματαιωμένη- υπόσχεση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους. Όπως σχολιάζει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και η έξοδος από αυτή θα ήταν «μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται».
Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε στη διάρκεια της περασμένης τετραετίας επί κυβέρνησης ΝΔ, παρά τις στομφώδεις εξαγγελίες περί μείωσής του χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι πρωταθλήτρια χρέους στην ΕΕ, καθώς το δημόσιο χρέος της ως αναλογία του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
«Θαύματα» για τα εισοδήματα των πολιτώνΤο καλάθι των υποσχέσεων περιλαμβάνει επίσης εξαγγελίες για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του χρέους -παρόλο που καλπάζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτο το τελευταίο φαντάζει ακατόρθωτο την ώρα που το συνολο των κυβερνητικών πολιτικών ευνοεί συντριπτικά τους μεγαλοεπιχειρηματίες εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Ακόμη, είπε ότι θα ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 50%.
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας», σημείωσε.
Κανείς δεν αμφιβάλλει φυσικά ότι η χώρα θα αλλάξει την ερχόμενη τετραετία -όπως άλλαξε και την προηγούμενη. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση...
Νικηφόρος Ζυλάλης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα