Υποκλοπές: Η Ν.Δ. ως θύμα (2004-2005) και ως δράστης (2022)...


Δημήτρης Ψαρράς

Δεν είναι δυστυχώς στην Ελλάδα άγνωστο φαινόμενο οι μαζικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτών, κάτω από συνθήκες που παραβιάζουν ακόμα και την ελαστική σχετική νομοθεσία. Οσο για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, η χώρα μας διαθέτει ασφαλώς ένα εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν. Οι φάκελοι των ανεπιθύμητων διατηρήθηκαν ακόμα και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στις υπηρεσίες Ασφαλείας και καταργήθηκαν μόνο μετά την... άνοδο του ΠΑΣΟΚ
στην εξουσία.
Τη θέση τους πήραν πιο εξελιγμένες μορφές παρακολούθησης και φυσικά οι τηλεφωνικές υποκλοπές. Είναι γνωστά δύο μεγάλα σκάνδαλα τηλεφωνικών υποκλοπών που ξέσπασαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Κατά σειρά θεωρήθηκαν υπεύθυνες οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (υπόθεση Τόμπρα) και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (υπόθεση Γρυλλάκη-Μαυρίκη).
Τότε ακόμα όμως υπήρχε μόνο το σταθερό τηλέφωνο του ΟΤΕ και φυσικά δεν είχε ακόμα ψηφιακή τεχνολογία. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν με παγίδευση στα ΚΑΦΑΟ (τα κουτιά των συνδέσεων του ΟΤΕ) της γειτονιάς του παρακολουθούμενου. Και η λέξη «επισύνδεση» τότε είχε κυριολεκτική σημασία, εφόσον χρειαζόταν να συνδεθεί ένα καλώδιο ανάμεσα στη γραμμή του παρακολουθούμενου και μια συσκευή παρακολούθησης, τον αποκαλούμενο «κοριό».

Η επανάσταση του κινητού τηλεφώνου δυσκόλεψε αρχικά την τεχνική των υποκλοπών, εφόσον δεν αρκούσε πλέον ένα «καλώδιο», αλλά ταυτόχρονα άνοιξε μια τεράστια δυνατότητα για τις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όχι μόνο τις συνομιλίες αλλά και τις κινήσεις των «στόχων», να πληροφορούνται άμεσα για τους συνομιλητές τους κ.λπ.

Στις 2.2.2006 οι υπουργοί Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ανακοίνωσαν ότι 11 μήνες νωρίτερα είχε διαπιστωθεί κύκλωμα υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων θύμα των οποίων υπήρξε και ο ίδιοςο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
Χρήστος Μπόνης/EurokinissiΗ τεχνολογία των υποκλοπών εξελίχτηκε σε εκρηκτικό βαθμό τη δεκαετία του 2000, ειδικά την επαύριον της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Στην Ελλάδα θεωρήθηκε ότι πρέπει να επισπευστεί η εισαγωγή της τεχνολογίας αυτής εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και ειδικά μετά από έντονες σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ που θεωρούσαν πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος της αθλητικής τους αποστολής.
Τότε ήταν που έσκασε ένα πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας, το οποίο δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι διερευνήθηκε για έξι χρόνια (2005-2010). Το ενδιαφέρον σήμερα είναι ότι και σ’ εκείνη την περίπτωση μεταξύ των παρακολουθούμενων βρισκόταν ένας πολιτικός αρχηγός, και μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αλλά οι αναλογίες με το σήμερα είναι περισσότερες και θα μας απασχολήσουν λίγο παρακάτω, γιατί ίσως μας βοηθήσουν να ξετυλίξουμε και το σημερινό κουβάρι αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.
Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα