Ζάετς: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο ταλέντο – Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της»

Η Εθνική Ελλάδας πρέπει να αλλάξει αγωνιστική φιλοσοφία και να μην μείνει άλλο στο σύστημα του 2004 που την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης, όπως τόνισε ο Βέλιμιρ Ζάετς που δεν «βλέπει» το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει απόψε την ανατροπή κόντρα στην Κροατία...
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βέλιμιρ Ζάετς στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Arena»

Για την παρουσία της Κροατίας, που
ήταν καταιγιστική: «Πριν το παιχνίδι λέγαμε ότι η Κροατία είναι το φαβορί με 15-20%, επειδή έχει καλύτερους παίκτες, καλύτερες μονάδες και ότι η Ελλάδα είναι πάντα δύσκολος αντίπαλος για την Κροατία, γιατί και στο παρελθόν είχε φέρει καλά αποτελέσματα. Αλλά αυτή τη φορά η Κροατία ήταν πολύ καλύτερη από την Ελλάδα. Παίκτες όπως οι Μόντριτς, Κάλινιτς, Πέρισιτς, τέτοιους παίκτες δεν έχει η Ελλάδα και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά.

Πιστεύω ότι και ο προπονητής της Ελλάδας έκανε λάθη. Το σύστημα που παρουσίαζε με τους τρεις κεντρικούς, 5-3-2, ήταν πάρα πολύ ευνοϊκό για την Κροατία γιατί με δύο πλαϊνούς από κάθε πλευρά πάντα έμπαιναν οι Κροάτες μπροστά και ήταν επικίνδυνοι για γκολ. Μετά από 20 λεπτά το διόρθωσε, αλλά για μένα ήταν πολύ αργά. Η Ελλάδα είχε βέβαια απουσίες, όπως αυτή του Μανωλά, αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι σ’ έναν παίκτη. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα γιατί και αυτοί οι παίκτες, που παίζουν δεν παίζουν στις ομάδες τους, δεν είναι το ίδιο να παίξεις στα δύσκολα πρωταθλήματα, όπως παίζουν όλοι οι Κροάτες».

Για το ότι η Κροατία είχε την ποιότητα και ήταν θέμα χρόνου να πετύχει το γκολ: «Η Κροατία έπαιξε ένα ποδόσφαιρο, που είχε control, καλή πάσα, ταχύτητα, με πολύ λίγες επαφές, είχε κίνηση στους χώρους, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού γι’ αυτό και έπαιξε καλύτερα. Το ματς που θα γίνει στην Ελλάδα είναι καινούριο. Δεν τελείωσε τίποτα και αυτό το ξέρουν και οι Κροάτες. Θα είναι σοβαροί, θα γίνει μία μάχη, που δεν νομίζω ότι η Κροατία με αυτούς τους παίκτες που έχει, ότι θα χάσει το πλεονέκτημα που απέκτησε».

Για το ότι αν είναι δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει την ανατροπή: «Όλοι ξέρουμε τι παιχνίδι είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα είναι δύσκολο να προβλέψεις τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι η Κροατία μπορεί να χάσει την πρόκριση. Το να χάσει ή να έρθει ισοπαλία είναι πάντα πιθανό. Η Ελλάδα έχει δυνατούς παίκτες, αλλά δυστυχώς ήθελα να πω κάτι: αυτό που πέτυχε η Ελλάδα το 2004 το πετυχαίνεις μία φορά στη ζωή. Η Ελλάδα πρέπει ν’ αλλάξει νοοτροπία, γιατί από τότε έμεινε με το ίδιο σύστημα. Η ελληνική νοοτροπία πρέπει να βελτιωθεί, το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να βελτιωθεί, δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα με αμυντικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ταλέντο, είναι πειθαρχημένη. Νομίζω, όμως, ότι στις ακαδημίες πρέπει ν’ αλλάξουν νοοτροπία».

Για το πού θ’ αγωνιζόταν σήμερα ο ίδιος: «Στον Παναθηναϊκό! Εγώ θεωρώ ότι έκανα καλή επιλογή, όταν πήγα στον Παναθηναϊκό, που ήταν τότε και πάντα θα είναι μεγάλη ομάδα. Τότε ήμουν αρχηγός στην Εθνική ομάδα της Γιουγκλοσλαβίας, αλλά τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά: καταρχήν, δεν μπορούσες να παίξεις ποδόσφαιρο μακριά από τη χώρα πριν κλείσεις τα 28. επίσης, οι ομάδες είχαν μόνο δύο θέσεις για ξένους. Ήταν τελείως διαφορετική εποχή. Χαίρομαι που ήρθα εδώ και κάναμε μεγάλες νίκες με τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας στους “4” του Τσάμπιονς Λιγκ της Ευρώπης. Επίσης, βρήκα και πολλούς φίλους. Δεν λυπάμαι, λοιπόν, που ήρθα εδώ. Είναι κρίμα, όμως, που το ποδόσφαιρο έχει πέσει και είναι κρίμα γιατί οι Έλληνες το αγαπούν».

Για το αν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Παναθηναϊκό: «Ναι, έχω ενημερωθεί για την κατάσταση».

Για τον τραυματισμό του στο Καυτανζόγλειο και αν τον στιγμάτισε στην καριέρα του: «Τον θυμάμαι ακόμα! Ήταν, μάλιστα, και ένας από τους λόγους που σταμάτησα λίγο πιο νωρίς. Μπορούσα να παίξω ακόμα δύο χρόνια...».

Για την τωρινή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Στην Ελλάδα δεν βλέπω νέους παίκτες. Υπάρχουν πολλοί ξένοι, δεν είμαι εναντίον των ξένων, γιατί ξένος ήμουν και εγώ. Αλλά στις ελληνικές ομάδες πρέπει να δουλεύουν περισσότερο. Δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα. Δυστυχώς, δεν βγαίνουν τόσο καλοί παίκτες όπως έβγαιναν τότε. Οι Έλληνες έχουν πείσμα, αγαπούν το ποδόσφαιρο και είναι κρίμα που δεν γίνεται καλύτερη δουλειά».
Keywords
Τυχαία Θέματα