Ζαν-Κλοντ Τρισέ: «Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα, μη ζητάτε βοήθεια»

Εξαιρετικά επικριτικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Ελληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές» απάντησε ο πρώην πρόεδρος της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ερώτηση του........ «Βήματος» για τυχόν λάθη που μπορεί να διαπράχθηκαν στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
«Σε κάθε περίπτωση», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που βρέθηκαν υπό την επιτήρηση της τρόικας, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».

Κάνοντας μια αποτίμηση της κρίσης που κλήθηκε να χειριστεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011, ο γάλλος οικονομολόγος είπε ότι «η πιο αδύναμη χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ.: το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ). Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».
Ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της πολιτικής που εφάρμοσε στο τιμόνι της ΕΚΤ. «Λάβαμε αποφάσεις που ενίσχυσαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και εισάγαμε μηχανισμούς παρακολούθησης των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Ορισμένες χώρες ήταν σε κρίση επειδή δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο, άλλες επειδή απώλεσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, σήμερα έχουμε την τραπεζική ένωση η οποία είναι πολύ σημαντική» είπε.
«Στην αρχή της κρίσης, πολλοί προέβλεπαν ότι το ευρώ θα κατέρρεε. Ομως σήμερα, μετά τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέλη της ευρωζώνης είναι 18 και τον Ιανουάριο του 2015 γίνουν 19, αν ενταχθεί η Λιθουανία, ενώ το 2008, όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers, ήταν 15. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ευρώ παρέμεινε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Το κυριότερο πρόβλημα, μάλιστα, ήταν μήπως ήταν υπερβολικά ισχυρό» είπε ο κ. Τρισέ.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση έχει περάσει, απορρίπτοντας τον κίνδυνο από Γαλλία ή Ιταλία, διότι «πρώτον, όλες οι χώρες που είχαν ανισορροπίες προσαρμόστηκαν, δεύτερον, η οικονομική διακυβέρνηση σήμερα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με πριν την κρίση και, τρίτον, όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί για τη διατήρηση της ευρωζώνης. Ομως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επαναπαυθούμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρά όσα αποφασίσαμε».
Για τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες που βάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους φορολογούμενους, ο κ. Τρισέ είπε: «Ολες οι χώρες αποφάσισαν ότι δεν θα άφηναν τις τράπεζές τους να καταρρεύσουν. Περιττό να πούμε ότι αν μια χώρα αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος από τη διάσωση των τραπεζών, θα χάσει την αξιοπιστία της».Απέρριψε κάθε σενάριο για αύξηση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος: «Το όριο αυτό το εισήγαγα εγώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Οταν αρχίσαμε να μη σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, άρχισαν και τα προβλήματα. Η ιστορία έδειξε ότι η ανταμοιβή όσων χωρών ακολουθούσαν καλή δημοσιονομική πολιτική ήταν πολύ μεγάλη».

Για την ανεργία ο κ. Τρισέ είπε ότι «αν μια χώρα έχει διαφορά ανάμεσα στο γενικό ποσοστό της ανεργίας και στο ποσοστό της ανεργίας των νέων, σημαίνει ότι έχει κακή δομή στην αγορά εργασίας». Πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής πρέπει να επικεντρωθούμε στην προστασία των θέσεων εργασίας και κάλεσε τους ειδικούς να εργαστούν πάνω σε αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα