Ζωή Γεωργαντά:«Αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε το έλλειμμα, να κρεμαστεί στο Σύνταγμα»

Επίθεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου έκανε η Ζωή Γεωργαντά στην κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της ενδεχόμενης παραποίησης στοιχείων σχετικά με το ύψος του ελλείμματος
H κυρία Γεωργαντά, που υπήρξε πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε πως.....
«το έλλειμμα φουσκώθηκε
είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και πρόσθεσε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».
Τόνισε ότι «Δεν μπορώ να ξέρω αν οτιδήποτε έγινε ήταν εις γνώση των πολιτικών. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μεγάλη ανοχή στους χειρισμούς Γεωργίου». Συμπλήρωσε, δε, πως «κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχθηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε, ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκτίμησε πως το πραγματικό έλλειμμα του 2009 δεν ξεπερνούσε το 12,5% και πως ήταν δυνατόν να παραμείνει και κάτω του 10%, εάν λαμβάνονταν εγκαίρως μέτρα.
Ωστόσο, ακόμα και με την καταγραφή του σε επίπεδο 13,6%, (όπως είχε γίνει πριν τον ορισμό του κου Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και πριν την συμπερίληψη των ΔΕΚΟ) με τη μείωσή του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010, το έλλειμμα θα είχε προκύψει μονοψήφιο, με ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς.
Στην πράξη, ωστόσο - κατά τις εκτιμήσεις της Γεωργαντά - ο Ανδρέας Γεωργίου ακολούθησε την αυστηρότερη δυνατή μεθοδολογία καταγραφής του ελλείμματος από τις εναλλακτικές που υπήρχαν, θεωρώντας την ως υποχρεωτική, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 10% και κατά τη διάρκεια του 2010.
Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε το υπόμνημα της κας Γεωργαντά ως «πολιτικό μανιφέστο»: «Η κα Γεωργαντά μου έδωσε την εντύπωση πως διακατέχεται από βαθειά άγνοια των μεθοδολογικών στοιχείων. Όταν της ζήτησα να μου ορίσει επακριβώς ποιοι φορείς δεν θα έπρεπε να μπουν στην καταγραφή και πόσο η εξαίρεσή τους θα μείωνε το έλλειμμα, η κα Γεωργαντά δεν ήταν σε θέση να μου πει. Οι απαντήσεις της ήταν αόριστες. Μιλούσε για "πατριωτική στάση" που έπρεπε να κρατήσει η ΕΛΣΤΑΤ - κάτι που ενέχει πολιτική διάσταση».
Ο κος Ρήγας παρουσίασε στην Επιτροπή και e-mail της κας Γεωργαντά προς τον Πόουλ Τόμσεν, σε απάντηση του e-mail, που είχε στείλει στο ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Ενώ ο δεύτερος ζητούσε από τον κο Τόμσεν να παρέμβει, ώστε να οριστεί νομοθετικά η αποκλειστική του υπευθυνότητα στη διαμόρφωση των στατιστικών στοιχείων και καταγγέλλοντας τα μέλη της Αρχής που αντιδρούσα
Keywords
Τυχαία Θέματα