150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι

Η τρόικα, υποστηρίζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο προκάλεσε την πολιτική θύελλα των τελευταίων εβδομάδων ως μοναδική λύση (κύριο σχέδιο) για την έξοδο από την κρίση, σημειώνει ότι στόχος του είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και....
χαμηλότερα το 2015.

Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων και σε ταυτόχρονη μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 27 δισ. ευρώ.

Για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε όλον τον δημόσιο τομέα, ξεκινώντας από τον στόχο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ως το 2015 και τον περιορισμό τους σε 577.000 από 727.000 άτομα σήμερα.

Σε οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσουν θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «επιπλέον προσωπικό αναμένεται να τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία», πρόταση που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία και είχε αποδεχθεί ο τέως υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα αφορά αυτό το μέτρο.

Για να επιτευχθεί η μείωση του προσωπικού θα τηρηθεί η αρχή «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» , ενώ δραστικές και σε βάθος πενταετίας θα είναι οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, καθώς και όλων των δαπανών του.

Διαρθρωτικές αλλαγές τώρα

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Υπογραμμίζεται όμως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν φθάσει ακόμη σε σημείο που να επιδρούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ικανότητα για ανάπτυξη.

Ορισμένα μέτρα και αλλαγές προετοιμάζονται για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, κάτι που επισήμανε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές η τρόικα θα παράσχει «τεχνική βοήθεια» με την τοποθέτηση «project managers» στα υπουργεία για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στο fast track για τις επενδύσεις.

Στην έκθεση σημειώνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση ζήτησε «τεχνική βοήθεια» για τις αλλαγές στην Υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη φορολογία και στην αλλαγή του ΟΑΕΔ ειδικά στο σκέλος επανακατάρτισης του προσωπικού.

http://dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα