Aλλαγή θαλασσίων συνόρων εγείρουν τώρα οι Αλβανοί!

Τα προβλήματα της χώρας μας, την οικονομική κρίση και την πολιτική ρευστότητα, φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευθούν ακόμη περισσότερο οι Αλβανοί, οι οποίοι τώρα.... εγείρουν και θέμα αλλαγής των θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας μάλιστα, ότι θα επιδιώξουν διαπραγμάτευση με τη χώρα μας....
Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία αλλαγή στα σύνορα, ούτε στα θαλάσσια, ούτε και στα χερσαία, όπως ευαγγελίζονται οι γείτονες, αφού αυτά καθορίζονται εδώ και χρόνια με....
διεθνείς συνθήκες και βεβαίως δεν χωρούν αμφισβήτησης!
«Τι θέλουν να κάνουν οι Αλβανοί;
Να φθάσουν μέχρι
την Άρτα τα σύνορά τους, όπως γράφουν στα σχολικά βιβλία τους;
Με τέτοιες αλυτρωτικές τάσεις θέλουν τάχα να μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» διερωτώνται Ηπειρώτες, και βεβαίως τονίζουν, ότι το διάστημα που επέλεξαν οι Αλβανοί να «αναδείξουν» ένα τέτοιο εθνικό θέμα δεν είναι τυχαίο!
Περί... αποκατάστασης!
Οι γείτονες κάνουν λόγο, όχι μόνο για αλλαγή των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά (άκουσον- άκουσον) για... αποκατάσταση και επανίδρυση των συνόρων τους!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής της Αλβανικής Βουλής ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ilir Gjoni υποστήριξε ότι (τάχα) σήμερα η Αλβανία δεν έχει τα πραγματικά της σύνορα!
Σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, σε αντίθεση με τη νομοθεσία του 2008, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς σύνορα, η νέα πρωτοβουλία καθορίζει σαφώς τα νότια θαλάσσια σύνορα, αλλά και τα βόρεια, ρυθμίζοντας και τις ακριβείς συντεταγμένες.
Το πρωτόκολλο...
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του 2010 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, είχε ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών.
Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί (μόνο του βέβαια!), ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής, υπέρ της Ελλάδος! Μάλιστα, αργότερα ακυρώθηκε και το αντίστοιχο πρωτόκολλο για τα χερσαία σύνορα!
Σύμφωνα με πηγές, πρόθεση της αλβανικής διπλωματίας είναι, μέσω μιας αντιπροσωπείας, της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά, για να διαπραγματευθεί (!) την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών!
Καμία διαπραγμάτευση!..
Βέβαια, είναι δεδομένο, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να... παίξει το παιχνίδι των Αλβανών. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έστω και τώρα που υπάρχει υπηρεσιακός υπουργός, ο Πέτρος Μολυβιάτης (ο οποίος όμως ως Πρέσβης είναι πολύ έμπειρος σε ανάλογα θέματα), θα πρέπει να χειριστεί το θέμα με ιδιαίτερη λεπτότητα.
Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν οι Αλβανοί έχουν εκφράσει αλυτρωτικές τάσεις, όμως τα τελευταία δυόμιση χρόνια (που η Ελλάδα είναι βυθισμένη στα προβλήματα), έχουν ενταθεί αυτές οι προκλήσεις.
«Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι η χώρα μας είναι σε κρίση» λένε αναλυτές και υπογραμμίζουν, ότι τόσο καιρό οι Αλβανοί αλωνίζουν και προσπαθούν να αλλάξουν διεθν
Keywords
Τυχαία Θέματα