Forbes: “Η ελληνική αναδιάρθρωση θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες”

Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους το περιοδικό Forbes, που εκτιμά ότι το κόστος της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανέλθει στα 70 δισ. ευρώ.

«Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό, η χώρα επανήλθε στην κορυφή της ατζέντας, καθώς τα εύθραυστα δημοσιονομικά της στοιχεία ασκούν πιέσεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που καλούνται να αποφασίσουν πώς θα αποφύγουν μια “ακατάστατη” χρεοκοπία.
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, εγείροντας ερωτήσεις για το.....
πότε και το πώς θα συμβεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά τις φήμες που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οικονομολόγοι από τη Nomura και την Capital Economics εκτιμούν ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί μέχρι το 2013 ή και νωρίτερα. Ωστόσο, τα σενάριο του Spiegel για έξοδο της χώρας από το ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Οι αναλυτές της Capital Economics αποκλείουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ή την απευθείας χρεοκοπία, καθώς θα έχει ολέθριες συνέπειες και εκτιμούν ότι «οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επέκταση της διάσωσης της Ελλάδας».

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και υιοθετήσει το δικό της νόμισμα, η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη και θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Κατά συνέπεια, αναφέρουν, το συγκεκριμένο σενάριο δεν αποτελεί επιλογή για τη σημερινή κυβέρνηση».

Οπότε η αναδιάρθρωση είναι η μόνη επιλογή, παρά τις επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις αξιωματούχων που θέλουν να απομακρύνουν τη συγκεκριμένη επιλογή από το τραπέζι. Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για μια «ήπια αναδιάρθρωση», που περιλαμβάνει την παράταση του χρόνου λήξης των ομολόγων ταυτόχρονα και με αύξηση της παροχής ρευστότητας.
«Το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής μοιάζει λογικά περιορισμένο» εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, καθώς θα έδειξε χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να προετοιμαστούν για μια ελληνική αναδιάρθρωση, κι ενώ η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισ. ευρώ πέραν αυτών που περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσής της μέχρι το τέλος του 2012.

Η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικό χρέος

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής. Ποιο θα είναι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης; Η Nomura εκτιμά ότι η συνολική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα φθάνει τα 168 δισ. δολάρια, ήτοι 117 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136 δισ. δολάρια, ήτοι 95 δισ. ευρώ ανήκουν σε τράπεζες της ευρωζώνης.

Η Nomura εκτιμά ότι η έκθεση των τραπεζών δεν αποτελεί συστημικό ρίσκο που μπορεί να θέσει εν κινδύνω την ύπαρξη της ευρωζώνης. «Σε συστημικό επίπεδο, οι απώλειες στον τραπεζικό τομέα θεωρούνται διαχειρίσιμες», εκτιμούν οι αναλυτές της.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ρίσκο δεν μοιάζει να είναι συστημικά επικ
Keywords
Τυχαία Θέματα