La Libre Belgique: «Η κατάσταση στην ευρωζώνη μοιάζει με πόκερ»

«Πόκερ σε ελληνικό τραπέζι» έχει τίτλο ανάλυση για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «La Libre Belgique» και η οποία αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν συνολικά για την Ευρώπη και το ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον....
συντάκτη της ανάλυσης, Ολιβιέ Λε Μπισί, η μεγαλύτερη παρτίδα πόκερ της ιστορίας δεν παίζεται ούτε στο Λας Βέγκας ούτε στο Μόντε Κάρλο. Παίζεται ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και σε όλες τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, καθώς και στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η παρτίδα αυτή περιλαμβάνει πολλά τραπέζια, πληθώρα παικτών, στοιχήματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία και φυσικά μπλόφες.

Ο αρθρογράφος, διερωτώμενος αν όντως μελετάται το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θυμίζει πως οι ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου ενδέχεται να αναδείξουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απορρίπτει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Επιπλέον, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, οι επικεφαλής των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν πως επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν φήμες ότι η ομάδα εργασίας του Eurogroup, ζήτησε από τα 17 κράτη-μέλη να προετοιμάσουν ξεχωριστά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Η Αθήνα διέψευσε, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορηθεί κάτι σχετικό, ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα επίσης, σημειώνει ο συντάκτης. Επισημαίνει, ωστόσο, πως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτή τη φήμη δηλώνοντας πως μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να «προβλέψει και αυτό που ελπίζει να αποφύγει», τολμώντας μια σύγκριση ανάμεσα στην προετοιμασία αυτή και σε μια τρομοκρατική επίθεση, σχολιάζει.

Είναι όμως και η ευρωζώνη πραγματικά σε θέση να απορροφήσει το άνευ προηγουμένου οικονομικό και πολιτικό σοκ που θα προκαλούσε ο ακρωτηριασμός του ελληνικού μέλους της; Ο Ράινερ Μπρούντερλε, Γερμανός φιλελεύθερος βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών, κρίνει ότι σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε δυο χρόνια πριν, η Ευρώπη δύναται να διαχειριστεί καλύτερα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο «διαχειρίσιμο». Η αμερικανική Citigroup προβλέπει έξοδο το 2013, ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για «ελάχιστη μετάδοση». Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της Αυστριακής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, δηλώνει ανήσυχος μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μαζικού σοκ.

Διερωτώμενος αν οι διαρροές περί προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη χρησιμεύουν κυρίως για την πίεση του ελληνικού εκλογικού σώματος και των κομμάτων που αντιτίθενται στη λιτότητα, ο συντάκτης απαντά παραθέτοντας τη δήλωση διπλωματικής πηγής η οποία διαβεβαιώνει πως «δε
Keywords
Τυχαία Θέματα