Άφαντος… ο «Θησαυρός της Βεγγάζης»

Μια συμμορία από Λίβυους έκαναν επιδρομή σε μια συλλογή ανεκτίμητης αξίας, η οποία αποτελείται από χρυσά και ασημένια νομίσματα που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι κλέφτες άρπαξαν μαζί με τα κομμάτια, τον γνωστό ως «Θησαυρό της Βεγγάζης». Για να μπορέσουν να τον πάρουν, τρύπησαν μια....
τσιμεντένια οροφή στην Εθνική Εμπορική Τράπεζα της Βεγγάζης, όπου φυλασσόταν.

Ένας ειδικός περιέγραψε την επιδρομή σαν μια από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία της αρχαιολογίας.

Αρχικά, υπήρχε η εντύπωση ότι η διάρρηξη αποτελούσε κομμάτι της εξέγερσης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, όμως ο Hafed Walada, ένας Λίβυος αρχαιολόγος, ο οποίος δουλεύει στο King's College του Λονδίνου είπε στους Sunday Times ότι: «Πρέπει να είναι εσωτερική δουλειά. Φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί από ανθρώπους, οι οποίοι ήξεραν τι έψαχναν».

Παράλληλα με τα νομίσματα πιστεύεται ότι οι κλέφτες άρπαξαν διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων μνημείων και ειδωλίων από μπρούντζο, γυαλί και ελεφαντόδοντο, όπως επίσης κοσμήματα, βραχιόλια και μενταγιόν.

Αρχικά, τα ίχνη της έρευνας οδήγησαν στη γειτονική Αίγυπτο, όπου ένας αγρότης είχε προσπαθήσει να περάσει λαθραία 503 χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό άγαλμα, μέσω του λιμανιού της Αλεξάνδρειας. Ωστόσο, οι προσπάθειες να τον εντοπίσουν έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Οι περισσότεροι από τους θησαυρούς της Βεγγάζης βρίσκονταν στη Λιβύη, αφού προηγουμένως είχαν αρπαχθεί, το χρονικό διάστημα 1917 και 1922, από τον ναό της Άρτεμις στην Κυρήνη, η οποία ήταν αρχαία ρωμαϊκή πόλη και τώρα ανήκει στην επικράτεια της Λιβύης, γνωστή και ως Shahat.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλο μέρος του θησαυρού βρισκόταν στο Αφρικανικό μουσείο στη Ρώμη, αλλά σταδιακά επέστρεψε στη Λιβύη το 1961 και κρατήθηκε στη τράπεζα.

Η Serenella Ensoli, ιταλίδα αρχαιολόγος από το Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης επέμεινε ότι ο θησαυρός ήταν ανεκτίμητος δεδομένου της ιστορικής του αξίας. «Η συλλογή δεν είναι καλά μελετημένη και είναι μια τεράστια απώλεια για την κληρονομιά της Λιβύης».

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com


Keywords
Τυχαία Θέματα