Αυτοχειριασμός: Να γιατί αδυνατεί να αναπτυχθεί η Ελλάδα...

Με ένα εξαιρετικό άρθρο, ο πολύπειρος συντάκτης της εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», Θανάσης Ηλιοδρομίτης, αποδεικνύει με στοιχεία το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία να εισέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης…
Ο Θ. Ηλιοδρομίτης παρουσιάζει μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα στοιχεία της οποίας για το πόσο «φιλικό» είναι το επιχειρηματικό κλίμα για τους περιβόητους διεθνείς επενδυτές και ίσως μας καλεί να συμπεράνουμε ότι ο......
οικονομικός «θάνατος» της Ελλάδας
θα είναι αργός και οδυνηρός…

Ακολουθεί το άρθρο, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει βαθύτατα την κυβέρνηση και θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης από το οικονομικό επιτελείο, μπας και μπορέσουμε να σώσουμε την παρτίδα την τελευταία στιγμή…

Τουλάχιστον, η Ιστορία αυτής της χώρας να διασώζεται από τον «από μηχανής Θεό», αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας, παράλληλα με την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον…

ΦΟΡΟΙ Ο ΜΙΣΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΤΗ

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, η απίστευτη γραφειοκρατία και η διαφθορά καθιστούν την Ελλάδα μία από τις πιο εχθρικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε σε συνεργασία του ΕΒΕΑ με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Βαρουφάκη και Τ. Πατώκο.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι συγκρίσεις σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά κατά της Ελλάδας. Στη χώρα μας υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες φόρων που επιβάλλονται στα νομικά πρόσωπα: οι φόροι κατά τη σύσταση της εταιρείας, που ανέρχεται στο 1% επί του κεφαλαίου και οι φόροι κατά τη λειτουργία, που για το τρέχον έτος αναλύονται ως εξής:

Φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη που διανέμονται με συντελεστή 40% (μερίσματα, προμερίσματα, αμοιβές και ποσοστά στα μέλη Δ.Σ., διανεμόμενα κέρδη στο προσωπικό).

Φόρος στα αδιανέμητα κέρδη με συντελεστή 24% για το 2010. Για τα επόμενα χρόνια ο συντελεστής αυτός θα είναι 20% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και 20% το 2014 και μετά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία της Υπηρεσίας μίας Στάσης από την 1η Απριλίου μειώνεται το κόστος σύστασης των επιχειρήσεων, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να κερδίσει «πόντους» στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λόγω σύντμησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες φορολογούνται με 25% επί του συνολικού ποσού των καθαρών εισοδημάτων τους, μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς και των κερδών που προέρχονται από μερίσματα ημεδαπών Α.Ε. ή συνεταιρισμών ή κερδών από μερίσματα ΕΠΕ ή από συμμετοχή σε άλλες Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίες. Από το οικονομικό έτος 2011 τα κέρδη των ΕΠΕ φορολογούνται με συντ
Keywords
Τυχαία Θέματα