Αγωνία για το "κούρεμα" του χρέους

Στη Φραγκφούρτη αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας για την απομείωση κατά 50%της αξίας των ομολόγων που κατέχουν σύμφωνα με τη συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής τη 26ης Οκτωβρίου.

Ήδη από χθες ο επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλλάρα ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο,
όσο και με τον....
υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αντικείμενο της συνάντησης οι προτάσεις του Διεθνούς Τραπεζικού Λόμπι, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 400 τράπεζες, σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων γνωστό και ως PSI. Ο επικεφαλής του IIF μετέφερε προτάσεις που περιλαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους για τις τράπεζες που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το αίτημα των τραπεζών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν γίνεται αποδεκτό, είναι να υπάρξει υψηλότερο επιτόκιο για τα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα των οποίων η αξία θα μειωθεί.

Παράλληλα η πλευρά των τραπεζιτών ζητά μεγαλύτερες εγγυήσεις για τα ομόλογα αυτά.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του ελληνικού δημοσίου κ. Πέτρος Χριστοδουλου αναμένεται να έχει και ο ίδιος σήμερα επαφές με τον κ. Τσάρλς Νταλάρα και με εκπροσώπους των ξένων τραπεζών που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ενώ στις συναντήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Τρείς προτάσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, το IIF υπέβαλλε τρεις διαφορετικές προτάσεις για το ελληνικό «κούρεμα», στηρίζοντας τους υπολογισμούς σε έκπτωση των ομολόγων κατά 12%, μεγαλύτερο από το 9% που προβλεπόταν στην αναθεωρημένη συμφωνία του Ιουλίου.

Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με νέα, μειωμένης ονομαστικής αξίας κατά 50% και επιτόκιο 8%. Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να φέρουν τις «εγγυήσεις ΑΕΠ», που προβλέπουν επιπρόσθετες ετήσιες καταβολές στους ιδιώτες πιστωτές σε περίπτωση που το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς των εκτιμήσεων, ενώ θα φέρουν και εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Οι άλλες δύο προτάσεις προβλέπουν μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κατά 37%. Σε αυτήν την περίπτωση, με βάση το σενάριο, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δεν θα λάβουν οικονομικές εγγυήσεις.

http://www.newsbomb.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com


Keywords
Τυχαία Θέματα