Αιολική "επένδυση" χωρίς όρια στην Κρήτη !

Ισχυρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Μυλοποτάμου έχει εγείρει η επένδυση στον "Κουτσοτρούλη", η οποία διαθέτει πάντως όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις

Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Κρήτη σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο με χιλιάδες ανεμογεννήτριες «σπαρμένες» σε όλα τα βουνά του νησιού είναι προ των πυλών και ήδη τα αποτελέσματα της «εκμετάλλευσης» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ορατά από άκρη σε άκρη και από κορυφή σε.....
κορυφή.

Τρανό παράδειγμα για το νομό Ρεθύμνου η επένδυση
που έγινε σε μία από τις μέχρι σήμερα «παρθένες» κορυφές του Κουλούκωνα, την κορυφή «Κουτσοτρούλης», όπου πριν από μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί το αιολικό πάρκο ιδιωτικής εταιρείας, έχοντας τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας ίσης με 4,8 MWatt.

Το βουνό έχει σκαφτεί, έχει δημιουργηθεί ένας δρόμος, που οδηγεί στο αιολικό πάρκο και έξι τεράστιοι πυλώνες έχουν τοποθετηθεί για τις ανάγκες της επένδυσης, η οποία φυσικά έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη ΡΑΕ και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας πρώτα πάρει έγκριση για τις περιβαλλοντικές της μελέτες από το νομαρχιακό συμβούλιο Ρεθύμνου πριν χρόνια.

Στην περιοχή του Μυλοποτάμου έχουν εγερθεί σοβαρές αντιδράσεις από κατοίκους, που σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη σε μία από τις κορυφές του Κουλούκωνα.

Την επένδυση και την περιοχή επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Κώστας Λαμπρινός. Ο κ. Λαμπρινός είδε από κοντά τους έξι πυλώνες και, όπως σχολίασε στην Κρητική Επιθεώρηση, «είναι ενδεικτικό του τι πρόκειται να συμβεί σε όλη την Κρήτη αν γίνουν όλες οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί».

Άδειες για 3,5 γιγαβατ έχει εκδώσει η ΡΑΕ!

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει, κατά πληροφορίες, άδειες για παραγωγή συνολικής ενέργειας 3,5 GWatt στην Κρήτη! Αν σκεφτεί κανείς ότι οι έξι πυλώνες του «Κουτσοτρούλη» παράγουν ενέργεια 4,8 MWatt, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων.

Όλο αυτό αποτελεί απόδειξη του ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ο παραμικρός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντιθέτως, αποδεικνύεται πως όποιος θέλησε να «επενδύσει» σε αυτόν τον τομέα, έγινε δεκτός, δεδομένου ότι ούτε όρια, αλλά ούτε και προγραμματισμός υπήρξαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει λόγο μόνο για τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών, ενώ την τελική έγκριση παρέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μαζί με άλλους κρατικούς φορείς και επί της ουσίας η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ελάχιστο λόγο έχει επί του ζητήματος.

Η κατάσταση έχει προβληματίσει και τους φορείς του νησιού. «Η ανησυχία μου εμένα είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή τη ιστορία, δηλαδή να πιάσουμε όλα τα βουνά. Πρέπει να μπει ένας φραγμός για να δούμε πού και πώς θα γίνουν πραγματικότητα αυτές οι επενδύσεις», είπε ο κ. Λαμπρινός, συμπληρώνοντας την προσωπική του ά
Keywords
Τυχαία Θέματα