Αναστολή πληρωμών από τα κοινοτικά ταμεία, ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζύ από τον Ρομπάϊ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ προτείνουν, σε επιστολή την οποία απηύθυναν σήμερα στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να διακόπτεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών της....
ευρωζώνης που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.
"Στο
μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα", γράφουν οι δύο ηγέτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η έκδοση ευρωομολόγων δεν μπορεί να γίνει πριν υπάρξει η δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία μεταβιβαστική ένωση, όπου το χρήμα ρέει από το Βορρά προς το Νότο», επεσήμανε και διεμήνυσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής πως «οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες πρέπει να τιμωρούνται». «Βρίσκω», συμπλήρωσε, «όλη τη φημολογία για τα ευρωομόλογα εκτός γραμμής, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα αυτό το θέμα» (σ.σ.: των αυτόματων κυρώσεων).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o Oλλανδός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είναι οπαδός των ευρωομολόγων ή της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση σχετικά με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων: «Γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις αυτόματες κυρώσεις».

Με τη σειρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι αυτό που υποστηρίζει και προωθεί στην Ευρώπη είναι η ύπαρξη μίας αρχής που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Αυτό», παρατήρησε, «είναι διαφορετικό από ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκδίδει συλλογικά χρέος».

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο τα ευρωομόλογα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο επιτόκιο για «καλούς οφειλέτες» όπως η Γερμανία, διίστανται. Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής "σοφών", δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι το ευρωομόλογο θα μείωνε πολύ το οικονομικό ρίσκο για τη Γερμανία. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει σε περίπτωση ανάγκης να στηρίξουμε πραγματικά την Ιταλία και την Ισπανία. Με το ευρωομόλογο δεν θα χρειαζόταν ποτέ κάτι τέτοιο, διότι οι χώρες θα είχαν επαρκή χρηματοδότηση από την αγορά κεφαλαίου», εκτιμά. Αντίθετα, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών του Μονάχου Ιfo υπολογίζει ότι το κόστος υψηλότερων επιτοκίων για τη Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει τα 47 δισ. ευρώ, ενώ το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Βερολίνου υπολογίζει την επιβάρυνση μόλις στα 10 δισ. ευρώ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα