Από την επίθεση στην άμυνα οι θυγατρικές των τραπεζών

Ανοδιαργανώνουν τις δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη

Από τους μεγάλους πελάτες στον τομέα της λιανικής τραπεζικής με έμφαση στα καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά δάνεια

Στην αναδιοργάνωση στρατηγική τους έχει διαφοροποιηθεί, καθώς την επιθετική ανάπτυξη διαδέχεται η προσεκτική τοποθέτηση και,....
δυνητικά, η αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, καθώς οι αποτιμήσεις για τις τοπικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τη λογιστική αξία. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα
παραμένει ο έλεγχος της ποιότητας των χαρτοφυλακίων, μιας που οι οικονομίες της περιοχής παραμένουν σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας.

Οσοι παρακολουθούν τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης είναι πεπεισμένοι ότι θα προκύψουν ευκαιρίες εξαγορών, καθώς οι ισορροπίες έχουν αλλάξει δραματικά για τους ευρωπαϊκούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να περιορίσουν την παρουσία τους ή ακόμη και να αποσυρθούν από αγορές, ενώ ήδη όμιλοι, που διατηρούν την ισχύ τους στην παρούσα φάση, εξετάζουν τις πιθανές ευκαιρίες, ώστε να έχουν παρουσία μετά την κρίση.

Οι ελληνικές τράπεζες, μετά το έντονο σοκ που προκάλεσαν οι κλυδωνισμοί των τοπικών οικονομιών, «πάγωσαν» οποιαδήποτε κίνηση επέκτασης της δραστηριότητας και βρίσκονται στη φάση αποτίμησης της πορείας των επενδύσεών τους, σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Η διεθνής παρέμβαση στην περιοχή έχει ήδη επιδράσει σταθεροποιητικά, χωρίς πάντως να έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι, με αποτέλεσμα να επανεξετάζεται η πολιτική των ελληνικών ομίλων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, δήλωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου, που πραγματοποιεί η τράπεζα, έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχο τη διατήρηση ετοιμότητας για την αξιοποίηση ευκαιριών στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ και οι διοικήσεις των άλλων μεγάλων ομίλων δεν έχουν εγκαταλείψει το σχεδιασμό για την περιοχή. Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος χρήματος που τις βαρύνει οδηγεί σε απώλεια μεγάλων επιχειρηματικών πελατών και μείωση μεριδίων στις τοπικές αγορές.

Εξαιρετικά αδύναμη είναι η θέση τους στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών χάνουν μαζικά εταιρικούς πελάτες, καθώς δεν είναι σε θέση να παρέχουν ούτε ανταγωνιστικά επιτόκια αλλά ούτε και το ύψος της χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ξένες τράπεζες. Ετσι, ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διακόπτουν τη συνεργασία τους με εγχώριες τράπεζες και στρέφονται σε ξένες.

H ρευστότητα

Πριν από την κρίση οι εγχώριες τράπεζες, στηριζόμενες στην εύρωστη θέση τους, αντλούσαν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά, την οποία διοχέτευαν στις χώρες που δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη των εργασιών τους. Σήμερα αυτό, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, είναι αδύνατο. Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν τόσο α
Keywords
Τυχαία Θέματα