Αστοχιών συνέχεια…

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 θα κλείσει σίγουρα πάνω από το 10%, με μεγάλες πιθανότητες να κινηθεί γύρω και πάνω από το 10,5%. Η ύφεση , πιθανώς θα υπερβεί το -6% με ότι αρνητικές συνέπειες σημαίνει για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Από τους υπεύθυνους υπουργούς- Οικονομικών και Ανάπτυξης –μόνο λόγια προφέρονται αλλά ελάχιστες πράξεις πραγματοιούνται για την ανακοπή της βαθιάς ύφεσης. Σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως αν όχι........
αποκλειστικά ο Α. Σαμαράς
σε κάθε παρέμβαση του έφερνε στην επιφάνεια τονίζοντας το μέγεθος του προβλήματος .Επίσης κάποιοι υπουργοί, μη αρμόδιοι για την οικονομία, αναφέρονται περιστασιακά στο μείζον πρόβλημα της ανάπτυξης.

Εκτός από τις αποσυνθετικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία, η βαθιά ύφεση επηρεάζει άμεσα και το ποσοστό του ελλείμματος. Εάν η ύφεση κυμαινόταν στο -4% αντί για -6%, το δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο κατά 1,3%. Αρα ενδεχομένως δεν θα απαιτούνταν καινούργια μέτρα το 2012 για τη κάλυψη των 2,5-3 Δις τα οποία λείπουν.

Μπορεί η συνταγή του μνημονίου και η μη εφαρμογή των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις να έχουν δημιουργήσει τη βαθιά ύφεση , αλλά το ιδιαίτερα μεγάλο βάθος της το προκάλεσε η αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου και οικονομικού επιτελείου και το λανθάσμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής.

Το ΠΔΕ είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 4,5 Δις σε σχέση με τις προβλέψεις, οι Δημόσιες λειτουργικές δαπάνες αυξημένες υπέρμετρα-με αποτέλεσμα το σύνολο των δαπανών να υπερβαίνει τις προβλέψεις-, λιμνάζουν 17 Δις του ΕΣΠΑ και λείπουν από την έντονα ασφυκτιούσα από ρευστότητα αγορά τα 7Δις ευρώ τα οποία οφείλει το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η ασταμάτητα επαναλαμβανόμενη φορολόγηση στους μισθωτούς-και όχι μόνο- έχει γονατίσει νοικοκυριά και οικονομία. Γιά όλα αυτά, υπεύθυνη είναι μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η δύναμη της αδράνειας, βασικός νόμος της Φυσικής , γίνεται εύκολα αντιληπτή όταν ένα πλοίο αφού σβήσει τις μηχανές του συνεχίζει τη πορεία του για μερικά μίλια ακόμη. Η δύναμη της αδράνειας οδηγεί την Ελληνική οικονομία και κοινωνία στην άβυσσο. Η καταπολέμηση του διαρθρωτικού ελλείμματος με στόχο τη μείωση του στο 0,5% μέχρι το 2015, την αναγκαιότητα του οποίου τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ , θα μπορέσει να δράσει σε θετική κατεύθυνση μόνο εάν υπάρξει έντονη αναπτυξιακή προσπάθεια με αποφασιστική πολιτική , με συγκεκριμένες ενέργειες , Ευρωπαϊκή στήριξη και πολιτικό θάρρος. Το οικονομικό επιτελείο όμως αντιμετωπίζει το μέλλον ακόμα με όρους πολιτικού κόστους.
www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα