Μπελάδες για Κάμερον και … ευρώ «βλέπουν» οι αναλυτές

Με νέα σενάρια για καταστροφικές συνέπειες από πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης, αναλύσεις για το ποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν τις αρνητικότερες επιπτώσεις και τα μεγαλύτερα πλήγματα από την σχεδόν βέβαια αδυναμία των Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις αποφάσεις στις οποίες καταλήγουν με κόπο, συμβιβασμούς και ενίοτε απώλειες, αλλά και με διαρκώς αυξανόμενο τον προβληματισμό για την …
«τύχη» της Βρετανίας, συνεχίζουν να αξιολογούν τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής οι αγορές και οι επιφανέστεροι των αναλυτών.

Που
σε κάθε περίπτωση συμφωνούν στο ότι κανένα πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν λύθηκε, κανένα ενδεχόμενο κατάρρευσης και διάλυσης του «συνασπισμού του ευρώ» δεν απομακρύνθηκε και εν τέλει καμία χώρα της ΕΕ δεν θα βγει χωρίς επιπτώσεις από την κρίση.

Οι αναλύσεις που αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα διάσημους αναλυτές και εταιρείες, κάνουν ακόμα λόγο για τις πιθανότητες αποχώρησης μιας ή και περισσότερων χωρών από το ευρώ και προσπαθούν να εκτιμήσουν τις σημαντικές επιπτώσεις θα είχε και για την χώρα που θα φύγει, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη του ευρώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αναλυτές πάντως συμφωνούν πως σε περίπτωση εξόδου μιας μόνο χώρας από την ευρωζώνη, με το Γαλλικό Πρακτορείο να αναφέρεται ευθέως στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της ευρωζώνης απομακρύνεται, όχι όμως και αυτό της σημαντικής συρρίκνωσής της.

Συγκεκριμένα το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως σύμφωνα με την Capital Economics, πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, ή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη, θα προκαλούσε μείωση του ΑΕΠ της κατά 1% το 2012 και 2,5 το 2013. Παράλληλα, σε πρόσφατη ενημέρωση στους επενδυτές της, η UBS υπολόγισε ότι αν μια «αδύναμη» χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, εγκατέλειπε το ευρώ, θα κόστιζε σε κάθε άτομο περίπου 10.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και χιλιάδες ακόμα την περίοδο προσαρμογής που δεν θα ξεπερνούσε τα 2 χρόνια.

Ακόμα και μια «ισχυρή» χώρα όπως η Γερμανία θα κατέγραφε απώλεια 6.000 έως 8.000 ευρώ ανά κεφαλή ετησίως, που αντιπροσωπεύει το 1/4 έως και 1/5 της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της.

Χειρότερα τα πράγματα για τη χώρα που θα εγκαταλείψει, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση της ιαπωνικής Nomura Securities, αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ θα έχανε το νόμισμά της το 60% της αξίας του. Ενώ για παράδειγμα σε Ιταλία, ή Ισπανία οι αντίστοιχες απώλειες θα έφταναν περίπου στο 30%.

Σε βάθος χρόνου πάντως, όπως αναλύουν οι ειδικοί της Capital Economics, οι προοπτικές των οικονομιών των χωρών στο ενδεχόμενο εξόδου τους από την ευρωζώνη θα μπορούσαν να βελτιωθούν από την άσκηση σωστής εθνικής κυβερνητικής πολιτικής!!!.

Στα δύο η Βρετανική κυβέρνηση ;

Την ίδια ώρα στη Βρετανία ανακύπτουν προβλήματα από την άρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να δεχτεί η χώρα του την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση αυτή έγινε δεκτή έως και με ενθουσιασμό, α
Keywords
Τυχαία Θέματα