Δάνεια στην Ελλάδα είναι πιθανό να παράσχει η Κίνα

Δάνεια στην Ελλάδα είναι πιθανό να παράσχει η Κίνα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ το Παρίσι ζητά να επισπευστεί η εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά 26,1 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώνουν διευκρινιστικοί υπολογισμοί των Βρυξελλών.
Το ενδιαφέρον της Κίνας να παράσχει δάνεια προς την Ελλάδα με τα οποία θα επαναγοραστούν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ανέφερε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο νέο σχήμα χρηματοδότησης για την.....
Ελλάδα», δήλωσε. Το θέμα είχε «προαναγγείλει» εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη εβδομάδα («ΤΑ ΝΕΑ», 25 Ιουλίου) ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοχουάν, ενώ το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο ύστερα από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε συναντήσει τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στην αρχή της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεισφορά κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποκλείεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, η Γαλλία κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε ταχεία εφαρμογή του νέου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της συμφωνίας και να αποθαρρυνθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Τα 17 κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίσουν το χρονοδιάγραμμα για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει χώρος για κερδοσκόπους», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι οι γαλλικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Η ταχεία εφαρμογή της απόφασης «είναι ξεκάθαρα ένα στοιχείο της επανάκτησης της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μπαρουάν, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Εξάλλου, σύμφωνα με διευκρινίσεις για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών, που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική συνεισφορά των ιδιωτών το διάστημα 2011-2020 θα φτάσει τα 93 δισ. ευρώ (135 δισ. ευρώ μείον 42 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος των νέων ομολόγων τα οποία θα δοθούν ως αντάλλαγμα). Ειδικά μέχρι το 2014 η συνεισφορά των ιδιωτών τοποθετείται στα 54 δισ. ευρώ.
Πάντως, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα σε επίπεδο μείωσης χρέους θα είναι 26,1 δισ. ευρώ (13,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών και 12,6 δισ. ευρώ από την επαναγορά ομολόγων στο 61,43% της ονομαστικής τους αξίας).
Η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα δοθεί μέσω διμερών δανείων, καθώς ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν θα εγκρίνουν έγκαιρα τις νέες εξουσίες του EFSF, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

 OXI ALLO KAPBOYNOΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα