Διαφωνούν για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Λιβύη 


 Tα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ απέτυχαν να λύσουν τις διαφορές τους ως προς το αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει επικεφαλής της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη υπαναχωρήσουν από την ηγεσία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με...
διπλωματικές πηγές.

Έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων, οι πρέσβεις του
ΝΑΤΟ ενέκριναν την Κυριακή ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου το ΝΑΤΟ να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Δευτέρα επεχείρησαν να το εφαρμόσουν και να τελειοποιήσουν τα σχέδια για το ρόλο της Συμμαχίας στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν υπήρξαν αποτελέσματα στη συνάντηση», δήλωσε διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ, ενώ επίσημες πηγές της Συμμαχίας δήλωσαν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επέμβαση στη Λιβύη και η Γαλλία εξέφρασε αντιρρήσεις σε τυχόν ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά με επικείμενη την υπαναχώρηση του ΟΗΕ από την ηγεσία των επιχειρήσεων, η διοίκηση από τη Συμμαχία και οι εποπτικές της ικανότητες καθίστανται αναγκαίες για το συντονισμό μιας διεθνούς επιχείρησης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αραβικά έθνη δεν θέλουν μια ΝΑΤΟϊκή επέμβαση, αλλά το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμμετέχει στο «σχεδιασμό και τη διεξαγωγή» των επιχειρήσεων. «Σήμερα οι ΗΠΑ συντονίζουν την επέμβαση σε στενό συντονισμό με τη Γαλλία και τη Βρετανία. Σε λίγες ημέρες, αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τις επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εισέλθει με την υποστήριξή του», δήλωσε ο Ζυπέ.

Παρ'Α όλα αυτά, ένας τέτοιος ρόλος από το ΝΑΤΟ θα απαιτούσε πολιτική στήριξη από όλα τα 28 μέλη της Συμμαχίας και τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για έναν ρόλο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία επιθυμεί η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε οι Λίβυιοι να μπορέσουν να καθορίσουν οι ίδιο το μέλλον τους. Επιπλέον, είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να μην έχει ως κατάληξη τη στρατιωτική κατοχή.

Ιταλική προειδοποίηση

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι η Ιταλία τις βάσεις της». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή, σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών θα πρέπει να απολογούνται όλοι».

Ο Φρατίνι πρόσθεσε, τέλος, ότι « η Ιταλία κατά την αρχική φάση, δέχθηκε να πάρει μέρος στη συμμαχία αυτή που δρα μέσω τριών στρατηγείων: του αμερικανικού, που βρίσκεται στην Νάπολη, του βρετανικού και του γαλλικού. Ξεκινήσαμε, δηλαδή, με μια κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά τώρα πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα