Διεθνής Ομάδα Κρίσεων: "'Έφθασε η ώρα να τα βρείτε με την Τουρκία"

Τουλάχιστον απορίας και έντονο σκεπτικισμό όσον αφορά το timing, προκαλεί η έκθεση του ICG, μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ και λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το think tank Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (International Crisis Group - ICG), στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετέχουν
εκτός των άλλων ο κ. Τζορτζ Σόρος, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν, ο κ. Γουέσλι Κλάρκ, πρώην...
ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο κ. Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η κα. Έμμα Μπονίνο, πρώην κοινοτική επίτροπος, ο κ. Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Ιγκορ Ιβανόφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο κ. Χαβιέ Σολάνα, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, με ένα κείμενο τεσσάρων σημείων προτείνει τη διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και την αποστρατικοποίηση νησιών της Ελλάδας, η οποία προβλέπεται από προηγούμενες και παλιότερες συνθήκες με παράλληλη απόσυρση στο εσωτερικό της Τουρκίας της στρατιάς του Αιγαίου και την παύση υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν και υποχώρηση της Ελλάδας όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορά της, προκειμένου να διευκολυνθεί η θαλάσσια διεθνής ναυσιπλοΐα, ενώ παράλληλα προτείνεται η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια, σύμφωνα με τον ισχύον δίκαιο της θάλασσας, ωστόσο προτείνεται για την επίτευξη αυτού του στόχου να χρησιμοποιηθεί η αρχή της μέσης γραμμής!

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

• Η επισημοποίηση της άρσης των υπερπτήσεων σε κατοικημένα ελληνικά νησιά από την Τουρκία Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου, βάσει δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από παλαιότερες διεθνείς συνθήκες, εφόσον μία συνολική λύση για το Αιγαίο γίνει πραγματικότητα. Η Αγκυρα θα πρέπει να διαλύσει ή να μεταφέρει στην ενδοχώρα την επονομαζόμενη «Στρατιά του Αιγαίου».

• Και οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν να διαπραγματευθούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο, βάσει των όσων προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδιαίτερα βάσει των προβλέψεών της για ευθιδικία και ειδικές περιστάσεις. Η Ελλάδα, κατά το ICG, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. Η Αγκυρα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει τη Σύμβαση και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στη διατήρηση θαλασσίων διαδρόμων στην ανοιχτή θάλασσα προς διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

• Βάσει του κανόνα των 12 μιλίων, οι δύο χώρες πρέπει να ορίσουν τα χωρικά τους ύδατα. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση γραμμή, αλλά και η μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων ώστε να διευκολυνθεί η διε
Keywords
Τυχαία Θέματα