Δημιουργείται ανεξάρτητη αρχή για το πολιτικό χρήμα

Η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει τη χαμένη τιμή των πολιτικών προχωρεί σε μία ρήξη με το παρελθόν: συστήνει ανεξάρτητη Αρχή, ο επικεφαλής της οποίας θα επιλέγεται από τα 3/5 της Βουλής, που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.

Η ανεξάρτητη Αρχή που δεν θα έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» των.....
βουλευτών, όπως προβλέπεται στη νομοθετική
ρύθμιση για το πολιτικό χρήμα, την οποία θα δώσει σύντομα προς διαβούλευση στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, θα διαθέτει ισχυρό υποστηρικτικό μηχανισμό.

Η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ των άλλων, να κάνει «φύλο και φτερό» τα βιβλία των πολιτικών κομμάτων, να παρακολουθεί τη διαδρομή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, να ανοίγει και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς κομμάτων και φυσικών προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες χρηματοδοτήσεις, να ξεσκονίζει τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, να αποτιμά ακόμη και το κόστος των προεκλογικών συγκεντρώσεων και των διαφημιστικών σποτ και να ανακαλύπτει τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων μέσα από τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

«Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε να ανορθώσουμε το κύρος του πολιτικού κόσμου που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα στην παρούσα συγκυρία», λέει κυβερνητικό στέλεχος προς «Το Βήμα». «Δεν μπορεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, ακόμη και πρωθυπουργοί να κάθονται στο σκαμνί για υποθέσεις διαφθοράς και στην Ελλάδα να σφυρίζουμε αδιάφορα».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνει 70 ρυθμίσεις, οι οποίες από κοινού με το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρας μας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας έχουν αρχίσει παρασκηνιακές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι οι νέες ρυθμίσεις να τύχουν ευρείας συναίνεσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθούν υπό την άμεση έγκριση του λαού με δημοψήφισμα τον προσεχή Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Μεταξύ των 70 αλλαγών, περιλαμβάνονται, κατ΄ αρχάς, η μείωση του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων (τακτική, εκλογική και για χρηματοδότηση για επιμορφωτικού λόγους) κατά 20% ή 25%, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι εκπρόσωποι της Διακομματικής Επιτροπής.

Τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεούνται ταυτόχρονα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, να γνωστοποιούν όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους («κάθε ευρώ που φθάνει στα κομματικά ταμεία θα έχει ονοματεπώνυμο»), να αναρτούν σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων τους χρηματοδότες τους, να διακινούν όλα τα ποσά τους μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού και να αντικαταστήσουν τα «περιβό
Keywords
Τυχαία Θέματα