Δύο Ελλάδες

Ένα χρονογράφημα για τη σημερινή μέρα,
Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού

Ενιάμισι το απόγευμα πήρα το δρόμο με τα πόδια (ορειβάτης και αγανακτισμένος ων) 1 για την Πλατεία Συντάγματος. Πέρασα σκόπιμα από παραδρόμους για να διαπιστώσω και επαληθεύσω ή διαψεύσω μια θεωρία μου περί την ελληνική κοινωνία και τη διαστρωμάτωσή της. Δηλαδή για να καταλάβετε το πρόβλημα που με απασχολεί βασανιστικά είναι το....
εξής: Είμαστε ακόμη η κοινωνία των δύο τρίτων ή του ενός τρίτου; Και λέω ακόμη, γιατί πριν από την οικονομική κρίση σαφώς και ήμασταν η κοινωνία των δύο τρίτων, λόγω πολυποίκιλης
και παντοειδούς παραοικονομίας. (πελατειακές σχέσεις, αρπαχτές, κλεψιές, απατεωνιές και λοιπά και λοιπά, που χρειάζονται πολλές κόλλες (τι λέω! Μάλλον τόμοι) για να απαριθμηθούν.

Το θέμα δεν είναι, αν είμαστε διεφθαρμένοι και αν τα εν οίκω ουκ εν δήμω. Το πρόβλημα είναι ποιοι είναι αυτοί που διέφθειραν την ελληνική κοινωνία.

Είναι απλούστατα οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Είναι βασικά όλες οι κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα που λόγω συμμετοχής στο φαγοπότι με δανεικά μετείχαν πλουσιοπάροχα ή λόγω ανικανότητας να το αποτρέψουν. Είναι και ήταν οι τριακόσιοι της Βουλής. Άντε να υπάρχει εδώ κι’ εκεί καμιά εξαίρεση. Ας την ψάξει κάποιος με το φανάρι του Διογένη.

Επανέρχομαι όμως στο κυρίως θέμα, δηλαδή στο ερώτημα: Είμαστε ακόμη η κοινωνία των δύο τρίτων ή του ενός τρίτου;

Η δική μου άποψη και επειδή δεν συνηθίζω να λαϊκίζω και να εξαπατώ τουλάχιστον τον εαυτό μου είναι ξεκάθαρη: Είμαστε ακόμη η κοινωνία των δύο τρίτων, αλλά μπαίνουμε με αργό ή γρήγορο ρυθμό να γίνουμε η κοινωνία του ενός τρίτου. Δηλαδή για να το κάνω λιανά. Τα δύο τρίτα των Ελλήνων πολιτών δεν ξέρουν ακόμη λόγω παραοικονομίας τι έχουν. Τώρα αρχίζει και λιώνει το λίπος, όπως σαρκαστικά, αλλά και με καταφανή μελαγχολία ομολογώ.

Θα μου πείτε γιατί. Απλούστατα: Στο μόνο και μοναδικό πράγμα που ο Γιωργάκης είχε δίκαιο είναι η φράση του ότι «λεφτά υπάρχουν». Όμως δεν μας διευκρίνισε ποιοι τα έχουν και που υπάρχουν. Η απάντηση είναι απλή επίσης. Ποιοι κατέχουν τα 600 δισεκατομμύρια των Ελλήνων που βρίσκονται στις τράπεζες στο εξωτερικό; Πώς επαίρονται οι Άγγλοι μεσίτες ότι κάνουν χρυσές δουλειές σε ακίνητα με Έλληνες πελάτες σε καιρό κρίσης; Φυσικά είναι και άπειρες παρόμοιες περιπτώσεις.

Λεφτά υπάρχουν φυσικά για όσους έχουν καταληστέψει αυτόν τον τόπο και όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι, αλλά οι ίδιοι θα είναι οι πρώτοι που θα καταληστέψουν την «πατρίδα» τους, με τα διάφορα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα πάλι. Τώρα παρέα με τους ξένους.

Αυτά τα κόμματα που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν τα ψήφισε και τα ψηφίζει ο ελληνικός λαός και είναι ακόμη γύρω στο 70% . Θα μου πείτε γιατί. Γιατί οι δημοσκοπήσεις έδειξαν και δείχνουν ότι και τα δύο κόμματα της δικομματικής εξουσίας αποτελούν το 40 με 44%. Εκείνοι που απέχουν είναι βέβαια διαφόρων κατηγοριών, αλλά η πλειοψηφί
Keywords
Τυχαία Θέματα