Δύο σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται όσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του ενός ή του άλλου θα αποτελέσει η ανάγκη μείωσης των δαπανών και κάλυψης της μαύρης τρύπας των εσόδων σε συνδυασμό με τους όρους που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Η κυβέρνηση θέτει ως άμεση προτεραιότητα
την δραστική μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του δημοσίου από τα 22 δις. ευρώ ετησίως σε.....
16 δις. ευρώ Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης χθες απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω οριζόντιας μείωσης των μισθολογικών δαπανών, αλλά η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο.

Ωστόσο, περίπου το 20% των υπαλλήλων, τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ (στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και εκεί), που σήμερα θεωρούνται τα «ρετιρέ του Δημοσίου», θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, με παράλληλη οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ωστόσο αναστάτωση και αντιδράσεις αναμένεται να προκληθείς τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνδικαλιστικών τους φορέων από την εφαρμογή της αρχής πως οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».

Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη αρχή δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα διότι σήμερα υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα