«Είναι πια εμφανές, η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ»

Σε μία «απίθανη» κατάσταση έχει περιέλθει η Ευρωζώνη εσχάτως, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάζει «βέτο» στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την Ελλάδα να μην μπορεί να μειώσει το χρέος της και κανένας να μην τη δανείζει. Αυτήν την κατάσταση περιγράφει
το νέο αφιέρωμα της Telegraph για την Ελλάδα, το οποία έχει τίτλο «Είναι πια εμφανές, η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ».
Μάλιστα, ο αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, τονίζοντας ότι ο....
πρωθυπουργός έχει αρχίσει να θέτει το δίλημμα του δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί την επόμενη τριετία, αφού και το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας απαιτεί χρόνια προσπάθεια μείωσης των τιμών και αποπληθωρισμού ώστε να καταστούν οι εν λόγω οικονομίες ανταγωνιστικές και πάλι. Προσφέροντας «ενέσεις» ρευστότητας» είναι μία προσωρινή ανακούφιση, «αγοράζοντας» μόνο χρόνο και υποβαθμίζοντας μόνο για την ώρα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, παρατηρεί ο αρθρογράφος.
Ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί στην Ελλάδα. Ποιος θα αγοράσει στην Ελλάδα όταν υπάρχει ο κίνδυνος να βγει από το ευρώ και να χάσει ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου του από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Ακόμη και αν αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ανεξάρτητη εθνική ή διεθνής αρχή, είναι πολύ δύσκολο να πείσει κανείς τους επενδυτές.
Είναι κάθε άλλο παρά εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος και να βγει από το ευρώ ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική, καταλήγει ο αρθρογράφος. Μπορεί αυτή η λύση να φέρνει την ΕΚΤ πολέμια της, αλλά με αυτή τη συνταγή πολιτικής και με τις προοπτικές των δημοσιονομικών της χώρας, είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη λύση.

Deutsche Bank: Ελάχιστοι πιστεύουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέτρο των αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, παρά το γεγονός η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο και τους αναλυτές «αναπόφευκτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση».
«Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα συνέβαλε στην άμβλυνση ενός μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ποιος θα ήθελε σήμερα να επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα ή ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκαν μέχρι πρότινος στο κράτος;» διερωτάται ο Γερ
Keywords
Τυχαία Θέματα