Εξέγερση τραπεζιτών κατά των πολιτικών!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και οι τραπεζίτες της ΕΚΤ πήραν... τα όπλα κατά των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ζητώντας τους να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη για αναδιάρθρωση, «βαριά» ή «ήπια».

Με τον πιο
«ηχηρό» τρόπο αποδοκίμασε αυτές τις προτάσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δεύτερος στην ιεραρχία τραπεζίτης μετά τον....
Ζαν Κλωντ Τρισέ: οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, τόνισε χθες ο Γιούργκεν Σταρκ, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες της χώρας.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μια αναδιάρθρωση χρέους, με «κούρεμα» ή οποιαδήποτε επιμήκυνση, θα βοηθούσε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», ανέφερε ο Σταρκ. Και πρόσθεσε ότι, αν εφαρμοσθεί πιστά το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής η βιωσιμότητα του χρέους θα διασφαλισθεί και η Ελλάδα θα αποκαταστήσει τη φερεγγυότητά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος τους εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι «με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας των αγορών, θα πρέπει κανείς είναι πολύ προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί φράσης που στερούνται νοήματος, γιατί μετά θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα».

Οι τραπεζίτες αντιδρούν με τέτοια ένταση ακόμη και σε σκέψεις για μια μορφή «ήπιας», εθελοντικής επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, γιατί φοβούνται ότι οι αγορές θα την εκλάβουν σαν προαναγγελία άλλων, «σκληρότερων» μέτρων αναδιάρθρωσης χρεών στην ευρωζώνη και η κρίση θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Επιπλέον, θυμούνται καλά ότι και στην Αργεντινή έγινε «ήπια» αναδιάρθρωση του 2001, η οποία όμως οδήγησε σε πανικό και μαζική φυγή καταθέσεων, που έφερε τελικά τη χρεοκοπία της χώρας.

Αυτή η διαμάχη πολιτικών και τραπεζιτών κρατά πολλούς μήνες και δεν φαίνεται ότι θα λήξει σύντομα. Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ είχε αντιδράσει με οργή σε Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του χρόνου, όπου είχε συζητηθεί και εγκριθεί επί της αρχής η πρόταση Μέρκελ και Σαρκοζί για την καθιέρωση με τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης διαδικασιών ελεγχόμενων χρεοκοπιών στην ευρωζώνη μετά το 2013, όταν θα λειτουργήσει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο Τρισέ είχε προειδοποιήσει τότε τους δύο ηγέτες -και είχε φροντίσει να «διαρρεύσει» στα media αυτή του η προειδοποίηση- ότι με αυτές τις ιδέες το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να κλονίσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών και να εμβαθύνουν την κρίση χρέους. Αυτή η προειδοποίηση επαληθεύθηκε πλήρως, καθώς ο φόβος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές, οδήγησε σε τεράστια διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων και στην υποχρεωτική «διάσωση» της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Τρισέ σκοπεύει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου
Keywords
Τυχαία Θέματα