Γαλλο-γερμανική συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και του Βαγγέλη Δεμίρη. 

Ο «συμβιβασμός κορυφής» Παρισιού-Βερολίνου για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο για κατ' αρχήν συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα και εκτονώνει προσώρας τις ασφυκτικές πιέσεις στις αγορές: Κατά τη χθεσινή, κρίσιμη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ
και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο, η πρώτη -με το...
βλέμμα και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα- χαλάρωσε τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών και εξέφρασε την επιθυμία της για «γρήγορη λύση».

Όπως δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ επιθυμεί πλέον «εθελοντική» συμμετοχή των ιδιωτών και κατάρτιση της σχετικής φόρμουλας από κοινού με την ΕΚΤ (ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου με ανυπολόγιστες συνέπειες στις αγορές), θεωρώντας την «Πρωτοβουλία της Βιέννης» (διακράτηση ομολόγων και επαναγορά τους στη λήξη τους) ως καλή βάση εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Έκανε έτσι ένα (μεγάλο) βήμα πίσω σε σχέση με τη σκληρότερη θέση που είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών της Β. Σόιμπλε σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, όπου ζητούσε ιδιωτική συμμετοχή «που να πηγαίνει πέρα από την Πρωτοβουλία της Βιέννης», με ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας.

«Οπισθοχώρηση»
Ο κ. Σόιμπλε είχε ήδη προλειάνει το έδαφος για τη γερμανική «οπισθοχώρηση» από την Πέμπτη, διαρρέοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να εξετάσει και εναλλακτικές λύσεις. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Και η Α. Μέρκελ, άλλωστε, σημείωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό (προφανώς κατά την προχθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία) ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μάχιμος και η Ε.Ε. πρέπει να τον στηρίξει», είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει και συναίνεση της αντιπολίτευσης. Κάτι που επανέλαβε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που «κάλεσε όλες τις ελληνικές δυνάμεις να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις».

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Οι χθεσινές εξελίξεις σε Αθήνα και Βερολίνο είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με το ευρώ και τα χρηματιστήρια να ανακάμπτουν και τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρω-περιφέρειας να υποχωρούν από τα επίπεδα-ρεκόρ όπου είχαν ανέλθει. «Φαίνεται ότι απομακρυνθήκαμε λίγο από το χείλος της αβύσσου και οι φόβοι για άτακτη χρεοκοπία αμβλύνονται - προς το παρόν», σχολίασε ο αναλυτής της WestLB Μίκαελ Λέιστερ. Την ίδια στιγμή, και οι μεγάλοι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ελλάδας και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρωζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα