Για αυτόν τον Ευρυβιάδη (Είχε ασθενή χαρακτήρα και περιορισμένη αντίληψη) μιλήσατε κ. Καρατζαφέρη;

«Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα»,
δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Ευρυβιάδης ήταν στην αρχαιότητα ναύαρχος των Σπαρτιατών, γιος του Ευρυκλείδους.

Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που δεν ήταν μήτε βασιλιάς μήτε από.....
βασιλικό γένος, η Σπάρτη του ανέθεσε, όταν εισέβαλε ο Ξέρξης (480 π.Χ.), την αρχηγία του σπαρτιατικού στόλου.
Μολονότι ο σπαρτιατικός στόλος είχε μόνο 10 τριήρεις στο Αρτεμίσιο και 16 στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης είχε το αξίωμα του αρχιναυάρχου όλων των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.
Είχε ασθενή χαρακτήρα και περιορισμένη αντίληψη και τον παρέσυραν άλλοτε ο Θεμιστοκλής και άλλοτε ο Αδάμαντος, ναύαρχος των Κορινθίων.
Για να μείνει και να ναυμαχήσει στο Αρτεμίσιο, ο Θεμιστοκλής τον δωροδόκησε αντί 5 ταλάντωνΕυβοείς στον Αθηναίο ναύαρχο. (και ο Αδείμαντος αντί 3 άλλων), απο τα 30 τάλαντα που πρόσφεραν οι
Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε πριν απο την ναυμαχία της Σαλαμίνας, ύψωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή, επειδή ο τελευταίος επέμενε να μείνει ο ελληνικός στόλος εκεί και να πολεμήσει τον περσικό.
Τότε ο Θεμιστοκλής του απάντησε με το παροιμιώδες:
"Πάταξον μεν, άκουσον δε!".
Μετά το τέλος του αγώνα, στον Ευρυβιάδη απονεμήθηκε, με επιμονή των Λακεδαιμονίων και άλλων Πελοποννησίων, το αριστείο της ανδρείας, ενώ στον Θεμιστοκλή μόνο το βραβείο σοφίας και δεξιότητας."



Ο γνωστός κολοτούμπας, ίσως ο ευφυέστατος πολιτικάντης των τελευταίων ετών, έχει πιάσει το θέμα της ανεπάρκειας της πολιτικής στη χώρα μας (τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε πολιτικές λύσεις) και χτυπάει εκεί που οι άλλοι και δεν μπορούν και δεν μπορούν να ελιχθούν.

Το παραπάνω βιογραφικό σημείωμα (Από την wikipedia.org ) λέει πολλά και εννοεί ακόμη περισσότερα, το θέμα είναι τι να εννοεί ο "ποιητής":
- Ποιος είναι ο σημερινός Ευρυβιάδης;
- Ποιος ο Θεμιστοκλής και ποιος ο Αδάμαντος;
- Τα 30 τάλαντα που πρόσφεραν οι Ευβοείς... έχει ή έχουν κάποια σχέση σε όλη την ιστορία;

Με προβλημάτισε η επιλογή της αναφοράς στον Ευρυβιάδη!!!

Τυχαίο... ΔΕΝ είναι σίγουρο... και αυτό γιατί μάλλον η "πηγή" της έμπνευσής πιθανόν να είναι ο γνωστός Άδωνις Γεωργιάδης, γνώστης της ιστορίας και των "ερμηνειών" της. - Νομίζω;

Νάσος

ΥΣ:
Για τους εμβαθύνοντας φυσιοδίφας στα ιστορικά μια ενδιαφέρουσα παραπομπή από τις πηγές:

"75. ἐνθαῦτα Θεμιστοκλέης ὡς ἑσσοῦτο τῇ γνώμῃ ὑπὸ τῶν Πελοποννησίων, λαθὼν ἐξέρχεται ἐκ τοῦ συνεδρίου, ἐξελθὼν δὲ πέμπει ἐς τὸ στρατόπεδον τὸ Μήδων ἄνδρα πλοίῳ ἐντειλάμενος τὰ λέγειν χρεόν, τῷ οὔνομα μὲν ἦν Σίκιννος, οἰκέτης δὲ καὶ παιδαγωγὸς ἦν τῶν Θεμιστοκλέος παίδων· τὸν δὴ ὕστερον τούτων τῶν πρηγμάτων Θεμιστοκλέης Θεσπιέα τε ἐποίησε, ὡς ἐπεδέκον
Keywords
Τυχαία Θέματα