Η Fitch Ratings προτρέπει τους ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν γενναία την Ελλάδα ως μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος

Μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση που εισάγει νέα δεδομένα στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratingsστην ειδική έκθεση του για την Ελλάδα. Ο διεθνής οίκος προτείνει την χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 90- 100 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τους
υπολογισμούς της Fitch, με πρόσθετα δάνεια της τάξης των 45-50 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα βρεθεί να χρειάζεται το....
μόνιμο μηχανισμό διάσωσης το 2013 (υπενθυμίζεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης απαιτεί από τις χώρες που τον χρησιμοποιούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο). Αντίθετα, εάν η τρόικα συμφωνήσει να δώσει πρόσθετα δάνεια 90-100 δισ. ευρώ, καλύπτοντας όλες τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως τα τέλη του 2014, τότε η Αθήνα θα «αγοράσει» αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.
«Νέες δεσμεύσεις αυτής της κλίμακας θα απομακρύνουν από το τραπέζι το ρίσκο του default έως το 2015 και θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η τρόικα είναι έτοιμη να σταθεί σταθερά πλάι στην Ελλάδα», αναφέρει η Fitch. «Μια τέτοια ένδειξη οικονομικής στήριξης, ωστόσο, θα ήταν και μία παραδοχή ότι αυτό που ξεκίνησε σαν πρόβλημα ρευστότητα για το ελληνικό κράτος, στις αρχές του 2010 έγινε ζήτημα φερεγγυότητας», προσθέτει.

Η Fitch θεωρεί ότι η δική της πρόταση για νέα δάνεια 100 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα φέρουν την Ελλάδα σε μια καλύτερη τροχιά, με το σενάριο αυτό να θέλει το χρέος να κορυφώνει στο 155% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι του 160% με τα σημερινά δεδομένα) και με το κόστος των τόκων στο 17,5% των εσόδων το 2015 (έναντι 20%).

Χωρίς κάποια μορφή μη εθελοντικής συμμετοχής των ομολογιούχων στο κόστος της διάσωσης, το σενάριο της Fitch θέλει την έκθεση της τρόικας στο ελληνικό χρέος να διπλασιάζεται, από τα 123 δισ. ευρώ (35% του συνολικού ελληνικού χρέους) στα τέλη του 2011 στα 236 δισ. ευρώ (68%) στα τέλη του 2014.

Σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο που θέλει την Αθήνα να καταφέρνει τελικά να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις (στόχο για τον οποίο η Fitch εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική) και να χρησιμοποιεί τα έσοδα αυτά για την αποπληρωμή χρεών, τότε η τρόικα θα βρεθεί να έχει στα χέρια της το 80% των ελληνικών χρεών.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch ξεκαθαρίζει ότι τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχουν ιδιαίτερη αξιοπιστία. «Η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη έχει προστατεύσει την Ελλάδα από μια κρίση πληρωμών και μια συναλλαγματική κρίση και έχει προσφέρει ένα σταθερό, μη πληθωριστικό μακροοικονομικό περιβάλλον», εξηγούν οι αναλυτές.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα