Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή 988 ακινήτων στην Τουρκία

Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ανακοινώθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν τα ελληνικά ιδρύματα της Τουρκίας αναμένεται να διεκδικήσουν 988 ακίνητα, τα 717 εκ των οποίων βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και....
τα 281 στην Ιμβρο και την Τένεδο.

Ολα τους φέρουν τεράστια συναισθηματική και ιστορική αξία, ορισμένα είναι πραγματικά καλλιτεχνήματα και συγκαταλέγονται στα ωραιότερα κτίρια της Πόλης, ενώ πολλά έχουν και υπολογίσιμη οικονομική αξία, καθώς είναι παραθαλάσσια ή βρίσκονται σε κεντρικά σημεία
και σε ακριβές συνοικίες όπως το Μπέγιογλου. Η συνολική ακίνητη περιουσία είναι, όπως εκτιμάται, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Σχολή του Γαλατά που θεωρείται σημαντικό απόκτημα για τους Ελληνες, 23 ελληνορθόδοξα κοιμητήρια, με μεγαλύτερα αυτά του Σισλί και του Πέραν, ένα μεγάλο οικόπεδο στο Καντιλί, μονές και άλλα αξιόλογα ακίνητα. Οι υπόλοιπες μειονότητες της Τουρκίας διεκδικούν περίπου 400 κτίρια, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες -παρά τον θετικό χαρακτήρα της ρύθμισης- τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καθώς ο δρόμος μέχρι την τελική δικαίωση προβλέπεται μακρύς.

Το «Εθνος» παρουσιάζει επιλεγμένα ιστορικά κτίσματα που έπειτα από 75 χρόνια αναμένεται να επιστρέψουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

ΣΙΣΛΙ
Ελληνικό κοιμητήριο-μνημείο
Το μεγαλύτερο ελληνικό κοιμητήριο στην Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η τοπική εκδοχή του διάσημου παρισινού Περ Λασέζ, θα περιέλθει πλέον στην κατοχή της ομογενειακής κοινότητας.
Πρόκειται για το νεκροταφείο του Σισλί, στο κέντρο της Πόλης, όπου αναπαύονται τα επιφανέστερα μέλη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης: Ανώτεροι κληρικοί, διανοούμενοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες.
Aξια θαυμασμού στο εσωτερικό του είναι μνημεία του 17ου αιώνα αλλά και τα περίτεχνα οικογενειακά μνήματα και μαυσωλεία, που ανήκουν σε εύπορα μέλη της Oμογένειας και είναι άλλοτε δυτικότροπης και άλλοτε αρχαιοελληνικής κατασκευής.
Η περιοχή του Σισλί διέθετε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, καθώς αποτελούσε μία από τις πλούσιες γειτονιές της αστικής τάξης της Κωνσταντινούπολης. Με έντονη την ελληνική παρουσία, ζωηρή πνευματική κίνηση, θέατρα, κινηματογράφους, όπερες, εμπορικούς δρόμους, αρχοντικά σπίτια, επαύλεις με αυλές και γραφικά χαγιάτια που κοσμούσαν την καταπράσινη φύση του ξεχώρισε στην Πόλη. Στο Σισλί στεγάζονταν νεκροταφεία όλων των δογμάτων.

Η Σχολή του Γαλατά
Στους τοίχους της μια μακραίωνη ιστορία
Ενα κτίριο που μέχρι πρόσφατα γέμιζε από φωνές παιδιών και σήμερα αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα είναι η Σχολή του Γαλατά, ένα από τα σπουδαιότερα ακίνητα που αναμένεται να περιέλθουν στην κατοχή των ομογενειακών ιδρυμάτων με την εφαρμογή της πρόσφατης ρύθμισης.
Στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, στους τοίχους του οποίου έχει χαραχθεί μακραίωνη ιστορία.
Τα πρώτα θεμέλιά του τέθηκαν το 18
Keywords
Τυχαία Θέματα