Η Ελλάδα στον κόσμο μετά την κρίση

Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλούμαστε αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερή και ανθεκτική, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει.....
θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το πρόγραμμά της, με δύο βασικούς άξονες. Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και την παράλληλη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, ώστε να επανέλθει η ρευστότητα και η ανάπτυξη, για να χτυπηθεί το ταχύτερο δυνατόν η ύφεση, που είναι η αιτία όλων των δεινών.

Παράλληλα, καλούμεθα να αναβαθμίσουμε την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή παρουσία της χώρας μας.

Όχι μόνο να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και να διαφυλάξουμε τις «κόκκινες γραμμές», κάτι αυτονόητο, αλλά και να προωθήσουμε αποτελεσματικά μια εξωτερική πολιτική, που να αποσκοπεί στα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά και οικονομικά οφέλη, με γνώμονα, πάντοτε, το εθνικό μας συμφέρον. Ένα νέο στρατηγικό δόγμα με ορίζοντα το 2021, χρονιά ορόσημο για τον Ελληνισμό, διακόσια χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα διεθνή παρουσία. Έχει ανάγκη να αποκαταστήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και το κύρος της. Μόνον έτσι μπορεί να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως να μπορεί διαμέσου της διεθνούς διπλωματίας να συμβάλλει σε μία νέα ενισχυμένη παγκόσμια παρουσία της χώρας. Μια πολύπλευρη και σύγχρονη εξωτερική πολιτική, που θα φέρει επενδύσεις και τουρισμό, θα προσφέρει πολιτισμό, θα αποφέρει νέες πηγές πλούτου, με την στρατηγική τοποθέτηση της χώρας μας στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην εξωτερική πολιτική, υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες βασικές παραδοχές. Η Ελλάδα πρέπει να βρει αμοιβαία αποδεκτές, νόμιμες, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα και ζητήματα με άλλες χώρες.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν παγώσει. Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, έχουν ατονίσει.

Είναι πολύ πιθανό να τεθεί σύντομα θέμα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Κάτι που προϋποθέτει την υπογραφή συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μία εξέλιξη ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι αφορά την επαναοριοθέτηση των εθνικών χωρικών μας υδάτων, του εύρους του εναερίου χώρου. Αφορά επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, και το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που επικαλύπτει πλέον και την υφαλοκρηπίδα, με βάση τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό μας πλούτο και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για το λαό μας.

Προϋπόθεση όμως για όλα, είναι η Τουρκία να αποσύρει το casus belli. Δεν είναι λογικό να διαπραγματευόμαστε και να συζητάμε κάτω απ
Keywords
Τυχαία Θέματα